Konjiškega popotnika Oliverja Tiča oropali, nadaljnja pot vprašljiva

Bo konjiški popotnik Oliver Tič moral končati svojo pot do Aljaske? Včeraj ponoči po kolumbijskem času so ga v Kolumbiji namreč oropali. K sreči je z njim vse v redu.

Konjičan Oliver Tič, ki že skoraj leto in pol peš potuje vzdolž južne Amerike do Aljaske, je ostal brez potnega lista in osebne izkaznice, gotovine in telefona. Ni še jasno, ali bo brez dokumentov sploh lahko nadaljeval svojo pot oziroma kako naprej.
“Pobrali so mi denar, okoli 150 evrov v kolumbijskih pesotih, potni list, osebno izkaznico, telefon. Bili so trije. Dva sta imela nož, eden pa verjetno mačeto,” je med drugim opisal v video posnetku na svoji Facebook strani.

Kampiral na domnevno varnem mestu

Opisal je, da je svoj šotor v popoldanskem času postavil na domnevno varnem prostoru pri neki restavraciji. Kmalu zatem so ga obiskale tri ženske in poizvedovale, kaj počne, kako komunicira z okolico, slikale so njegov voziček. Oliver predvideva, da je obisk povezan s kasnejšim ropom.
Ponoči so ga prebudili trije z noži oboroženi moški in od njega zahtevali denar ter dokumente. Izročil jim je denarnico, pred tem pa je uspel iz nje potegniti vsaj bančne kartice. “Najhuje je, da sem ostal brez potnega lista. Ne vem, kaj bom naredil, kako se bodo stvari odvile naprej.”

V najslabšem primeru še do kolumbijske Cartagene

Rop je prijavil policiji in dobil potrdilo, da so mu ukradli potni list. V naslednjem večjem mestu bo odšel do migracijskega urada in poizvedel, kaj lahko storil pisal je tudi na ambasado.
“Baje ne morem potovati naprej. Imam kopijo potnega lista in policijsko potrdilo, da so mi ukradli dokumente, s temi dokumenti lahko pridobim potni list za vrnitev domov. Ne vem, kaj bom naredil. V najslabšem primeru bom dokončal hojo vsaj po tem kontinentu, prehodil še teh 1.400 kilometrov do Cartagene,” je dejal Oliver.

Podpora in pomoč na Facebooku 

Številni so mu medtem na družbenem omrežju izrekli podporo in nekateri tudi ponudili pomoč. Med drugim so mu svetovali, da se obrne na akreditirano ambasado v Braziliji, da mu tam svetujejo, kaj in kako. Ena od komentatork je zapisala, da je lahko pred leti uredila začasni potni list na nemškem konzulatuv Medellinu.
Oliver bo vse, ki njegovo potovanje spremljajo, še naprej obveščal, kako bo ukrepal.

Začasni potni list

Kot je navedeno na vladnih spletnih straneh, je treba ob odtujitvi osebnega dokumenta v tujini krajo prijaviti pristojnim organom države (policiji), kar je Oliver tudi storil. Potrdilo o odtujitvi osebnega dokumenta se uporablja kot podlaga za urejanje nadaljnjih postopkov pri pristojnih organih Republike Slovenije.
Veleposlaništvo ali konzulat Republike Slovenije lahko izda potni list za vrnitev, ki je začasni dokument in je namenjen vrnitvi v kraj prebivanja. Z njim se ne da nadaljevati potovanja v preostale države potovanja.

Kolumbije se je veselil

Da se Kolumbije veseli, je ob prihodu v to državo prejšnji teden povedal v pogovoru za naše medije, lokalni časopis NOVICE in Radio Rogla.
Daljši prispevek lahko preberete tu: https://novice.si/page/konjican-oliver-tic-zaradi-carlitos-manj-spi-in-se-tusira-z-odprtimi-vrati/


Podprimo Oliverja in Carlitos
Oliverja in njegovo dogodivščino podpiramo tudi v lokalnem časopisu NOVICE. Lahko pa ga s kakšnim denarnim nakazilom podprete tudi vi.
Oliver Tič, Grajska ulica 10, 3210 Slovenske Konjice.
TRR: SI56 0510 0703 5896 137
Več: TUKAJ


 

(Nina Krobat, Foto: Oliver Tič Facebook)