Žličniki iz buče in skute

Sestavine za 4 osebe:

· 500 g mesa buče hokaido

· 250 g pasirane skute

· 200 g moke

· 2 jajci

· 2 žlički soli

· pol žličke kurkume

· ščepec muškatnega oreščka

 

Priprava:

1. korak:

Bučo temeljito operemo, saj hokaido buče ni potrebno lupiti. Odstranimo peške, jo narežemo na kose in 30 minut pečemo v pečici, segreti na 180 oC, da se zmehča. Ali je pečena, preverimo z nožem, ki mora zlahka prodreti v bučo. Pustimo, da se ohladi, nato jo pretlačimo v pire.

2. korak:

Bučnemu pireju vmešamo skuto, sol, kurkumo, muškatni orešček, razžvrkljani jajci in na koncu še moko. Količina moke je odvisna od tega, koliko vode ima v sebi buča. Najprej dodamo 200 g moke, če je zmes preredka, dodamo še žlico ali dve. Ko posodo nagnemo, zmes ne sme teči.

3. korak:

Večji lonec napolnimo z vodo, jo solimo in zavremo. Žličnike običajno oblikujemo z dvema žlicama, z eno zajamemo malo zmesi in z drugo jo postrgamo v krop. Za lep ovalen žličnik moramo večkrat ponoviti strganje z žlice na žlico. Če pa se mudi, zmes zajamemo z leseno lopatko in z nje z žlico strgamo odščipance približno enake velikosti. Ko žličniki priplavajo na površje, jih kuhamo še kako minuto, nato jih s penovko poberemo iz vode.

Bučni žličniki so odlična priloga k mesnim jedem z omako, dobri pa so tudi samostojno, če jih prepražimo na malo masla. Dodamo lahko še prepražene kruhove drobtine in/ali žajbljeve listke.

Oglas