Rogaška Slatina: nove okužbe v vrtcu, samo včeraj potrdili 5 primerov okužb

Vsi otroci in vzgojiteljice iz oddelka slatinskega vrtca, kjer so včeraj zaznali okužbo s koronavirusom, so v karanteni. Včeraj so v občini Rogaška Slatina skupaj potrdili 5 novih primerov okužb s koronavirusom, skupaj pa je tam trenutno vsaj 8 okuženih.

OB 13.00:

Po zadnjih podatkih stav Vrtcu Rogaška Slatina poleg otroka okuženi tudi dve strokovni delavki. V vrtcu še ugotavljajo in popisujejo stike z okuženimi, zato točno število otrok, ki jim bo odrejena karantenabodo v izolaciji, v tem času še ni znano, verjetno pa jih bo med 30 in 40.
Ravnateljica Majda Plavčak je popoldne za Radio Rogla povedala, da so vseskozi v stiku s pristojnimi iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje in sproti sledijo njihovim novim navodilom. V tem času še tudi ni jasno, ali bodo vrtec zaradi novih okužb morda morali zapreti.
Pojasnila pa je tudi, da so primeri potrjenih okužb v njihovem vrtcu vendarle povezani, čeprav je še zjutraj kazalo, da ena od okuženih strokovnih delavk, ki je bila zadnji teden dni na dopustu, z okužbami ni povezana.
Nov primer pa so včeraj zaznali tudi na območju občine Rogatec, kjer je skupaj tako aktivnih šest primerov okužb. Med tistimi, ki so v izolaciji, je tudi župan Martin Mikolič.

OB 11.45:

Več novih okužb so včeraj odkrili v Rogaški Slatini. Po podatkih Sledilnika Covid-19 so samo včeraj na območju občine potrdili pet novih okužb s tem virusom, po eno pa so odkrili tudi na območju Rogatca in Majšperka.
V zadnjih 14 dneh so na območju Rogaške Slatine odkrili 8 primerov okužbe, od začetka epidemije pa jih je skupaj tako zabeleženih že 52.

OB. 8.00:

Vsi otroci in vzgojiteljice iz oddelka vrtca Rogaška Slatina, kjer so včeraj zaznali okužbo s koronavirusom, so v karanteni. Kot smo že poročali, so bili v vrtcu včeraj obveščeni, da je eden od otrok iz enote Izvir okužen s koronavirusom.
Ravnateljica Majda Plavčak je za Radio Rogla zjutraj povedala, da so ukrepali v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in poiskali vse, ki so bili z okuženim otrokom v neposrednem stiku, obvestili vse starše in podatke posredovali na NIJZ.
“Trenutno imamo v izolaciji 20 otrok in 3 zaposlene. Zaprli smo del vrtca, vhod, ki povezuje tri igralnice, garderobo in sanitarije. Te prostore bo danes ustrezno razkužil zunanji izvajalec in v prihodnjih dneh bodo ponovno na voljo,” je povedala ravnateljica.

Okužena tudi delavka, ki je na dopustu

Zjutraj so bili v vrtcu obveščeni, da je s koronavirusom okužena tudi njihova strokovna delavka. Ta je bila zadnje dni na dopustu, zato njen primer okužbe po besedah ravnateljice ni povezan z okužbo pri otroku, posebni dodatni ukrepi tako niso potrebni.
Pri drugih zaposlenih ali otrocih za zdaj niso potrdili okužb.

Delo danes teče normalno

Foto: Občina Rogaška Slatina

V teh poletnih dneh enoto vrtca Izvir skupaj obiskuje 160 otrok. Ravnateljica poudarja, da v drugih oddelkih enote Izvir delo danes poteka normalno.
“Vsi starši, ki niso bili obveščeni s strani Vrtca ali NIJZ, lahko svoje otroke pripeljejo v vrtec. Pri tem morajo dosledno upoštevati vse veljavne ukrepe pred vstopom v vrtec si razkužijo roke, nosijo maske, vstopajo samo pri svojem vhodu in ne prehajajo med vhodi znotraj vrtca.
Danes je stanje v vrtcu torej popolnoma normalno, zaznati ni nobene panike.”
Ravnateljica dodaja, da je vrtec grajen tako, da ima pet različnih vhodov, zato so skupine med sabo lahko ustrezno ločene, kar jim daje dobre pogoje za delo v tem času in manjše možnosti za prenos okužb.
(Nina Krobat)

 

Oglas