VOJNIK Soočenje kandidatov za župana

Branko Petre se bo s podporo NSi in SDS v Vojniku potegoval za tretji zaporedni mandat, kar mu bo skušala preprečiti politična novinka Barbara Leder (Gibanje Svoboda).

Zastavili smo jima vprašanje o blokovski stanovanjski gradnji v občini z 8000 prebivalci, ki je dokaj obsežna in morda celo presega dejanske potrebe. Kakšno je njuno stališče?

Branko Petre: Gre pretežno za gradnjo tržnih stanovanj, kar bo povečalo število prebivalcev in to nas veseli. Kraj se bo razvijal, imamo še veliko površin za stanovanjsko gradnjo. A to za seboj potegne naložbe v infrastrukturo, potrebnih bo več prostih mest v vrtcih in razširiti osnovno šolo, ki je povsem zasedena. Povečali jo bomo v dveh fazah – z nadzidavo in dodatno gradnjo.

Barbara Leder: Stanovanjske problematike ni. Problem je v cenah. Veliko povpraševanje jih je v zadnjem letu potisnilo tako visoko, da je mladim praktično onemogočen nakup in močno otežilo najem. K visokim cenam prispevajo naložbeni nakupi stanovanj. Občini ne more biti v interesu gradnja stanovanj, ki zaradi špekulativnih nakupov potem ostanejo prazna. Tista, ki smo jih zgradili ali obnovili nedavno, nekaj pa jih še gradimo, so nadstandardna in temu primerne so cene. Dvosobno stanovanje z manj kot 50 kvadrati je ocenjeno na 120 tisočakov. Vojnik je privlačen za bivanje, okrepiti pa moramo sodelovanje s stanovanjskim skladom.

Oglas