Vitanje: Ponosni na bogato ljudsko izročilo

O Francetu Prešernu, poetu in domoljubu, ki je zaznamoval slovenski narod, je na predvečer slovenskega kulturnega praznika v Vitanju pripovedovala njegova poezija, ki sta jo prebirali voditeljici prireditve, z glasbo in petjem pa so jo nadgradili Mešani pevski zbor OŠ Vitanje, Ljudske pevke Lipa, učenki violončela Glasbene šole Slovenske Konjice, Moški pevski zbor Vitanje in vokalistka Tadeja Globočnik.

Hvaležni tudi Štimulaku in Vodovniku
“Naj bo radosten večer kljub temu, da bi bil, če bi živel v današnjem času, Prešeren vsaj podobno zamorjen, če že ne enako, kot za časa svojega življenja. Dlje kot takrat so danes tihožitja in radosti njegove rodne Vrbe, vse njegove muze bi najbrž bile danes še bolj samovšečne in samosvoje in še dlje od iskrenega poželenja njegovega srca,” je v nagovoru med drugim poudaril župan Slavko Vetrih, ob tem pa dodal:“Na srečo imamo v Vitanju bogato ljudsko izročilo, ki prenaša iz roda v rod čudovite ljudske pesmi, domače viže, pripovedke, plesno izročilo, navade in običaje. Naš ponos je upravičeno podprt s pesmimi Štimulaka, vsaj deloma si lahko lastimo Vodovnika. Njima podobnih takorekoč ni v slovenske prostoru.” In prav moč ljudskega izročila povezuje letošnje nagrajence na področju kulture v občini Vitanje.

Priznanja so prejeli Ljudske pevke društva Lipa, ki so svojevrstne ambasadorke ljudskega petja; Glasbena šola Slovenske Konjice, v kateri se izobražujejo tudi številni otroci iz vitanjske občine in nastopajo na številnih prireditvah v domačem kraju; ansambel Žurerji, ki nizajo uspehe na največjih slovenskih festivalih narodno-zabavne glasbe ter Primož Založnik, perspektiven instrumentalist in glasbenik.

Oglas