VamPir: Glasba je subjektivna stvar, ki jo je težko oceniti in primerjati

Aljaž Kalšek, Martin Frangež, Aljaž Dobnik in Žiga Brglez so štirje Štajerci, na glasbeni sceni poznani pod imenom VamPir. 25-letni Aljaž Kalšek je Oplotničan in v skupini prevzema vlogo pevca, na kitaro igra Martin Frangež, na bas kitaro Aljaž Dobnik in na bobne Žiga Brglez. Z igranjem izbranih pesmi skrbijo za zabavo na različnih dogodkih. Med drugim so igrali tudi na avgustovskem Vreji festu, koncertni noči, ki jo je organiziral bistriški klub študentov. S fanti smo se pogovarjali o njihovem nastanku, pa tudi prihodnosti …

Kako bi opisali sami sebe?

Aljaž Kalšek: Smo zabavni rock band, ki igra splošno poznane pesmi, ob katerih nihče ne obstane miren; takšen je vsaj naš cilj. Bi pa tudi rekel, da smo band, ki igra hkrati za druge in za sebe, saj ob skupnem igranju na odru uživamo, ob enem pa se z glasbenim izborom prilagajamo družbi, ki nas posluša.

Kako dolgo že igrate skupaj?

Aljaž Dobnik: Žiga, Martin in jaz igramo skupaj že dobrih 12 let. Začeli smo kot glasbena spremljava otroškemu pevskemu zboru Osnovne šole Cirkovce in ker smo nekako spoznali, da nas glasba dobro povezuje, smo se določili, da skupaj naredimo rock’n’roll band. Čez leta smo menjali nekaj pevk, pevcev in kitaristov. Preigravali smo najrazličnejše zvrsti rocka, tudi igrali nekaj koncertov v tujini. Pred dobrimi tremi leti pa sta Martin in Žiga preko socialnih omrežjih prišla v stik z današnjim pevcem Aljažem Kalškom, ki je, preden se nam je pridružil, igral v različnih skupinah. V tej zasedbi (kot VamPir) skupaj igramo dobra tri leta.

Katero zvrst igrate?

Aljaž Kalšek: Igramo slovenske, angleške in jugo rock pesmi, saj uživamo ob zabavanju ljudi. Za priredbe smo se odločili zato, ker je s svojo avtorsko glasbo, torej novo glasbo, ki je še ne pozna vsak, na naši točki težje doseči učinek, da obiskovalec pozabi na »prej in potem« in uživa v danem trenutku – kar je naš cilj.

Martin: Igramo pesmi, ki so splošno znane in se ljudje radi ob njih zabavajo. Smo se pa v zadnjem času malo bolj usmerili v slovenske bende, saj menimo, da je njihove glasbe na večini dogodkov premalo.

Kaj pomeni vaše ime?

Žiga: Naše ime je predlagal eden izmed naših prvih oboževalcev, Grega. Ime je sestavljeno iz besedne zveze »vam-pir« ali »vamp-pir«. Vsak si lahko to ime razlaga po svoje. Nam se je to ime ob Gregovi razlagi zdelo zabavno in smo si ga zato tudi izbrali.

Kaj je tisto »skupno«, na kar ste najbolj ponosni?

Aljaž Kalšek: Tukaj ne gre za  nekakšno lovoriko ali dosežek na tekmovanju. Tekmovanj se namreč ne udeležujemo, saj je po našem mnenju glasba subjektivna stvar, ki jo je težko oceniti in med seboj primerjati. Vsak izdelek je nekaj posebnega in nosi nekaj, kar ga dela izvirnega. Tudi če nekomu ena pesem ni preveč pri srcu, je gotovo komu drugemu. Okusov je ogromno in mislim, da jih ni »pošteno« ocenjevati zgolj po okusu ocenjevalca. Glede na to, da pa avtorskih pesmi trenutno ne ustvarjamo, na to ne moremo biti ponosni, smo pa ponosni na visoko udeležbo poslušalcev na vsakem našem koncertu.

Več o glasbeni skupini lahko preberete v oktobrski številki Bistriških novic (A. Sobočan).

Oglas