V Šmarju število okuženih naraslo na štiri

V Šmarju pri Jelšah so potrdili že štiri okužbe s koronavirusom. Poleg zaposlene na šoli je okužen tudi otrok, učenec nižje stopnje, pa še dve osebi, ki sta bili z učiteljico v stiku.

13.3. ob 8.00:

Število okuženih v Šmarju narašča, župan občane poziva, naj bodo doma

12.3. OB 15.05

Skupno število okuženih je naraslo na štiri, so nam potrdili na občinski upravi. Gre za osebe, ki so bile v stiku s prvotno okužbo.
Kar nekaj oseb, zaposlenih na šoli in v šmarskem zdravstvenem domu, v tem času še čaka na testiranje oziroma na rezultate. Na vstopni točki v Celju, kjer jemljejo brise, je namreč velika gneča.

12.3. OB 13.00:

Za zdaj novih potrjenih okužb s koronavirusom v Šmarju pri Jelšah ni.
Govorili smo z ravanteljem Osnovne šole Šmarje pri Jelšah Mitjo Šketom. Povedal je, da so od 984 učencev šole zjutraj v šolo prišli le trije. Eden od otrok je ostal v varstvu. Nekaj učencev, ki so bili v stiku z okuženo učiteljico, so napotili na testiranje in staršem poslali navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
Podatka, koliko otrok so testirali, ravnatelj nima, je pa bilo na test poslanih tudi 9 zaposlenih. Za zdaj še rezultati niso znani.
O primeru koronavirusa je ravnatelj zaposlene obvestil pozno sinoči, nam je povedal. Tiste, ki so bili v stiku z okuženo učiteljico, je pozval, da ostanejo doma, prav tako so domov po jutranjem sestanku odšli vsi drugi.
Popoldne so začeli z dezinfekcijo šolskih prostorov. Ti bodo do nadaljnjega zaprti, kot tudi druge šole in vrtci po državi. Kaj pa bo s tistimi, ki ne bodo imeli varstva? Ravnatelj Mitja Šketm pravi, da o tem na ravni občine dogovori še potekajo.

12.3.OB 12.OO:

Začenja se dezinfekcija prostorov OŠ Šmarje pri Jelšah.
Občane na Občini prosijo, da se ne zadržujejo na območju v okolici šole.

Foto: občina Šmarje pri Jelšah

12.3. OB 9.30:

“Javni zavodi, katerih ustanoviteljica je občina, so omejili osebno poslovanje s strankami. Občinska uprava je dosegljiva po telefonu in e-pošti.
Zdravstveni dom deluje normalno. V vrtcu je danes manj otrok kot sicer.
Prosimo za spoštovanje preventivnih ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa,” so sporočili z občinske uprave.

12.3. OB 9.00:

Kot smo poročali, so včeraj potrdili okužbo z novim koronavirusom pri zaposleni na Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah. Danes so nam potrdili, da so odkrili še drugi primer okužbe – okužen je tudi otrok, učenec nižje stopnje šole.
Šola in vse podružnice ostajajo zaprte vsaj 14 dni, od ponedeljka pa bodo zaprte vse vzgojno-izobraževalne ustanove. Kako bo potekal pouk, še ni znano. V Šmarju so zaprli tudi vse druge občinske ustanove, z izjemo Zdravstvenega doma.

Nekaj rezultatov še čakajo

Včeraj so vzeli brise več osebam, ki so bile v stiku z okuženo zaposleno na šoli. Nekaj rezultatov testiranj še čakajo.
Župan Šmarja Matija Čakš je za Radio Rogla povedal, da je zdaj najbolj nujno okužbe zajeziti. Poleg razkuževanja prostorov in zaprtja šole so uvedli še več ukrepov. Zaprli so vse občinske zavode, razen Zdravstvenega doma.

VARNOSTNIKI skrbijo za varnost

“Zaradi panike smo zagotovili tudi varnostnike v Zdravstvenem domu in lekarni. Čakamo nadaljnja navodila Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje,” je povedal župan zjutraj.
Župan obenem poziva vse prebivalce, da ostanejo mirni, do obolelih pa strpni in kulturni. “Nihče se ni okužil nalašč. Marsikdo je lahko kužen, pa ne kaže znakov. Nesramni in nekulturni komentarji, kot jih prebiramo na družbenih omrežjih, ne pomagajo nikomur, kvečjemu lahko stvari še poslabšajo.”

Vseeno avtobusi in varstvo

Z občinske uprave so nam zjutraj sporočili, da so kljub zaprtju šole organizirali avtobusne prevoze otrok, kot običajno. Poskrbeli so za varstvo tistih, ki o zaprtju šole niso bili obveščeni.

Zdravstveni dom ostaja odprt

Direktorica Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah Jasna Žerak poudarja, da delo poteka nemoteno, za občane bo poskrbljeno. Uvedli so dodatne ukrepe: zdaj je v dom ena vstopna točka, vstop je na poziv.
“Za nujna stanja normalno deluje dežurna služba, ambulante delajo. Če ni nujno, pa raje preložite obisk k zdravniku. Za naročanje receptov in napotnic se poslužujte elektronske pošte in spleta,” prebivalce poziva direktorica.
Prav tako poudarja, da naj bolni ljudje, ki kašljajo in sumijo na okužbo z novim virusom, NE HODIJO V ZDRAVSTVENI DOM IN NIKAMOR. Naj pokličejo zdravnika, ki jim bo dal nadaljnja navodila. Če so ljudje zdravi, lahko gredo po opravkih, pravi direktorica, takoj ko opazijo znake, pa naj pokličejo zdravnika.
(Nina Krobat)
Tole obvestilo so objavili na spletni strani zdravstvenega doma:


V primeru suma na okužbo s koronavirusom (visoka temperatura, kašelj, glavobol in možen kontakt z obolelimi – prihod iz predelov Italije, Kitajske ali druge države z dokazanimi okužbami s koronavirusom) ostanite doma in ne vstopajte v prostore zdravstvenega doma, ampak

POKLIČITE OSEBNEGA ZDRAVNIKA

v njegovi odsotnosti pa

03 818 37 00 ali 01 818 37 18.

in prejeli boste nadaljnja navodila.


PREPREČEVANJE PRENOSA:

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih boleznih, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:

  • Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni (vsaj 1 meter oddaljeni).
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60%. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
  • Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.
  • Izogibajte se regijam, kjer je potrjena prisotnost Korona virusa.

 

Podrobnejše informacije in navodila o Korona virusu za paciente dobite na naslednjih spletnih povezavah:

 

Oglas