V Rogaški Slatini se obeta več kot 100 m visok razgledni stolp

Svetnikom občine Rogaška Slatina je bila na prvi letošnji seji predstavljena idejna zasnova projekta ‘Razgledni stolp Kristal’. Projekt je zasnovan kot nadgradnja obstoječe turistične ponudbe Rogaške Slatine. Gre za 106 metrov visok razgledni stolp, ki bi stal na območju stare glasbene šole, v višino bi meril 106 metrov, kar pomeni, da bi trenutno predstavljal najvišjo zgradbo v Sloveniji. 96 metrov od tal bi bila etaža s kavarno, ki bi lahko sprejela 60 obiskovalcev, etažo višje pa bi bilo razgledišče. V pritličju bi bila recepcija, sanitarije in stopnišče. Zasnovan bi bil kot visoka stavba z armirano betonskim stebrom in dvonadstropno zasnovanim razglediščem.

Asimetrične oblike ob izbiri prvenstveno steklenih materialov asociirajo na kristal, ki ima pomembno vlogo v zgodovini Rogaške Slatine. Tudi ideja projekta izhaja iz zgodovine. V najvišji etaži Terapije (danes Medical centra) je bila včasih kavarna, v kateri so obiskovalci uživali v razgledu na del zdraviliškega kompleksa. Kakovost razgleda z novega razglednega stolpa je bila preverjena z uporabo prezpilotskega letalnika, iz posnetkov pa je razvidno, da se z višine 100 m odpre razgled na Zdraviliški park, Južni park in del promenada. Zagotovo pa bo prinesel visoko dodano vrednost turistični ponudbi kraja.

Ocenjena vrednost projekta na podlagi idejne zasnove je 2,1 milijona evra, pred morebitno izvedbo pa bo potrebno urediti ustrezna dovoljenja in seveda zagotoviti potrebna sredstva.

Vizualizacija projekta, ki si jo lahko ogledate v fotogaleriji, je iz gradiva 30. redne seje Občinskega sveta Občine Rogaška Slatina.