V Rogaški Slatini razglasili najlepši šanson in podelili Ježkovi nagradi

RTV Slovenija je sonoči v Rogaški Slatini sklenila celoletni Festival slovenskega šansona. Veliko nagrado za najboljši šanson v celoti je prejel Tomaž Hostnik za skladbo Dekle iz zlatih sanj. Na festivalu so podelili tudi Ježkovi nagradi: za leto 2023 jo je prejel Tomaž Domicelj, za življenjsko delo pa posthumno Sašo Hribar.

Foto: RTV SLO

Zmagovalec festivala je poleg glavne nagrade prejel še nagrado za najboljšo glasbo. Nagrado za najboljše besedilo je prejel Andrej Tomšič za skladbo Bistro, nagrado za obetavnega avtorja oziroma izvajalca pa je dobila zasedba Zajtrk za šanson Jera.
Žirija, ki je ocenjevala deset finalnih nastopov, so sestavljali pevka Mia Žnidarič, multiinstrumentalist Boštjan Gombač, skladatelj Leon Firšt, pisatelj Slavko Pregl in šansonjerka Vita Mavrič kot predsednica, ki je med drugim ocenila, da je šanson tudi ob vseprisotni komercialni glasbi živ in svež. Festival, ki spodbuja k ustvarjanju te zvrsti, pa je po njeni oceni lahko pokazatelj, kako veliko kreativnih ustvarjalcev premore Slovenija.

Dobitnika Ježkove nagrade

Dobitnik Ježkove nagrade za leto 2023 Domicelj je že več kot 55 let stalnica na slovenskem popularnem glasbenem prizorišču. Slovencem je s prepesnitvami približal poezijo ameriških in britanskih protestnih pesnikov in njihova življenja. Za arhiv RTV Slovenija je nanizal več kot 400 posnetkov, k tej številki pa je treba dodati še na stotine skladb na njegovih malih ploščah, kasetah, albumih in kompilacijah ter posamezne koncerte.
Za življenjsko delo pa je RTV Slovenija posthumno nagradila prvo ime oddaje Radio Ga-Ga Saša Hribarja, edinstveno in enkratno osebnost slovenskega prostora z izjemno govorniško spretnostjo, humanistično širino, izvrstnimi igralskimi in imitacijskimi sposobnostmi ter s svojevrstnim domišljijskim svetom. Bil je utemeljitelj imitacije v vlogi satire in najbolj prepoznavna radijska osebnost, ki se je zapisala v zgodovino razvedrilnih oddaj na Slovenskem. (STA, NK)