Umrl slikar Tone Seifert

Poslovil se je naš prijatelj in umetniški vodja Tone Seifert. Zelo ga bomo pogrešali. Tako so na spletni strani likovne kolonije Skumavčevi dnevi na Resniku zapisali ustvarjalci kolonije.

Resnik na Zreškem Pohorju izgubil prijatelja
Slikar Tone Seifert je konec tedna umrl v Ljubljani, v 75. letu starosti. Zadnja desetletja je pogosto prihajal v kraje Dravinjske doline, najprej kot udeleženec konjiških Likovnih prijateljevanj, nato pa je bil udeleženec vseh dosedanjih dvanajstih likovnih kolonij na Zreškem Pohorju. Po smrti prijatelja slikarja Marjana Skumavca je osem let umetniško vodil Skumavčeve likovne dneve. V maju 2018 je v Slovenskih Konjicah Tone Seifert pripravil svojo prvo samostojno razstavo.

Tukajšnjim krajem je kot urednik ‘podaril’ tudi eno najboljših slovenskih monografij o kolonijah: knjigo Skumavčevi likovni dnevi na Resniku 2008-2017. Monografija, ki z objavo reprodukcij nastalih umetniških slik in zapisom o udeleženih slikarjih, predstavlja umetniški fond kolonije in nekaj foto utrinkov kolonijskega utripa, je pomemben zapis desetletja na Pohorju. Založila jo je Občina Zreče pod vodstvom župana mag. Borisa Podvršnika.

Seifert je vsa leta skrbel tudi za (spreminjajočo se) stalno razstavo v Skumavčevi galeriji na Resniku. “Za Resnik in širšo okolico ima razstava v Skumavčevi galeriji večji pomen kot za Ljubljano razstava v Narodni galeriji. Izjemno ste lahko ponosni nanjo,” je ocenil umetnostni kritik Milan Pirker.

Prvo samostojno razstavo pripravil v Slovenskih Konjicah
Tone Seifert še zdaleč ni bil dejaven le v krajih Dravinjske doline. 25 let je soustvarjal projekt Umetniki za Karitas, v katerem je sodeloval kot slikar in bil vrsto let eden glavnih postavljavcev likovnih razstav te kolonije po Sloveniji in v tujini. Vrsto let je bil redni udeleženec mednarodne kolonije Primož Trubar v Moravske Toplicah, ki jo vodil njegov prijatelj (in sošolec na Akademiji za likovno umetnost) slikar Nikolaj Beer. Bil je udeleženec še številnih drugih slikarskih kolonij, v krogih poznavalcev slovenske likovne umetnosti pa poznan kot vešč, zanesljiv in predvsem kakovosten oblikovalec, tehnični urednik (založba Družina), fotograf, opremljevalec, kustos, kurator in organizator likovnih razstav, likovnih srečanj in kolonij.


“Hvala za veliko imenitnih trenutkov,
ki sem jih preživel z vami na Pohorju.”


Pravzaprav je bilo presenetljivo, da je konjiška retrospektivna razstava v njegovem, preko petdeset let trajajočem ustvarjanju, bila njegova prva osebna samostojna likovna razstava. A očitno je Tone moral najti dovolj zaupanja, zanimanja in občutek varnosti, da se je odločil predstaviti svoje delo v celoti.

Milan Pirker je takrat o Seifertovem delu zapisal: “Slikar Tone Seifert je, kot sam pravi, ves čas v svojem ustvarjanju težil k abstraktni (popolni) sliki. Predmetnost je vzel samo kot izhodišče, iz katerega je gradil svoj avtentični slikarski svet. Še vedno ga gradi, še vedno je na tej poti k Sliki. Ampak ta slika je že formirana, ta pot je že jasno berljiva. Ta Slika je mozaik, kolaž vseh slik slikarja Tone Seiferta. Iz tega mozaika, kolaža sije slikarska pa tudi človeška veličina našega Toneta.”

Bogatil je življenja drugih
Kot ustvarjanja svojih slik se je Tone Seifert z veliko odgovornosti lotil prav vsega, tudi odnosov s soljudmi. Ljudje na Pohorju, njegovi slikarski prijatelji širom Slovenije in njegovi osebni prijatelji ga opisujejo kot moža širokega znanja, ki je pogovor vedno znal začiniti še s kakšno šegavostjo. In opišejo ga kot prijatelja, na katerega si se vedno lahko zanesel in je znal nevsiljivo skrbeti zate.

“Zelo sem hvaležen, hvaležen vsem vam. Hvala za vse imenitne trenutke, ki sem jih preživel z vami na Pohorju. Bilo jih je veliko.”

Takšno je bilo Tonetovo zadnje sporočilo, nekaj dni preden je umrl. Ali pa je bil poklican, kot je ob vesti o Tonetovem odhodu zapisal brat kapucin Gregor Rehar: “Očitno pripravljajo veliko razstavo v nebesih, pa so ga poklicali …” Ja, brez Tonetovega sodelovanja takšne velike razstave zagotovo ne bi mogli pripraviti.

Pripravila: Valerija Motaln

Fotografije del, ki jih je Tone Seifert ustvaril na Resniku.

Nekaj foto utrinkov, 12 let je bil udeleženec in osem let umetniški vodja kolonije na Resniku.

Z odprtja Seifertove prve samostojne razstave v Slovenskih Konjicah leta 2018.