Trgatev na Štajerskem že v polnem teku

Trgatev grozdja v naših krajih je v tem času na višku, saj so poletni vročinski vali omogočili predčasno oz. hitro zorenje grozdja.
Piše: Ivana Podkrajšek, ing.agr., terenska kmetijska svetovalka

Grozdje je že doseglo visok nivo sladkorja pri posameznih sortah in če hočemo ujeti primerno svežino in aromatičnost vin, je sedaj prav gotovo pravi čas za trgatev, odvisno pač od željenega stila vin in kakovosti. Velik vpliv na trgatev pa ima tudi lega vinograda, zdravstveno stanje grozdja in obremenjenost trte.

Zgodnje sorte že v kleteh

Prve trgatve grozdja za peneča vina, (nekoliko višja kislina v času trgatve in primeren sladkor v grozdju) in zgodnje sorte kot so rizvanec, ranina in muškat ottonel so že večinoma v kleti. V tem času vinogradniki trgajo srednje pozne sorte (rumeni muškat, beli pinot, chardonnay, sauvignon, modri pinot, modra frankinja..), nato sledi trgatev poznih sort kot so laški rizling, renski rizling.
Po prvih podatkih se obeta kakovosten letnik, kar pa ne moremo reči za količino, saj je vročina oz. suša vplivala na izplen pridelka. Upajmo, da bodo vinogradniki uspeli izkoristiti bogastvo trte in skletariti kakovostno vrhunska vina.
V širši Dravinjski dolili pa je v zadnjih letih prav gotovo manj pridelanega grozdja , kar je posledica vedno večjih krčitev vinogradov. Krčitve so rezultat neekonomične obdelave kmetijskih površin kot tudi nezainteresiranosti za to panogo. Upajmo, da se bo ta trend spremenil in da bomo še lahko uživali v kvalitetnih domačih vinih.

 

Oglas