Stročji fižol po kmečko

Sestavine za 4 osebe:

· 600 g stročjega fižola

· 4 večji krompirji

· 2 večja korenčka

· velika čebula

· 200 g slanine

· sol in poper

· sveže začimbe (timijan, majaron ali šetraj)

 

Priprava:

1. korak:

Stročji fižol očistimo in narežemo na dva ali tri dele, krompir pa olupimo in narežemo na ne prevelike koščke. Oboje stresemo v slan krop in malo pokuhamo, da se zelenjava malo zmehča, a ostane čvrsta. Po 10 minutah v skodelico odlijemo malo tekočine, ki jo prihranimo, ostalo vodo odlijemo.

2. korak:

Slanino narežemo na kocke, čebulo na rezine, korenje na kolesca. V ponvi najprej razpustimo slanino, dodamo čebulo in korenje ter pražimo nekaj minut oz. dokler zelenjava ne postane rahlo karamelizirana.

3. korak:

V ponev dodamo napol kuhan krompir in fižol, premešamo in zalijemo z zajemalko prihranjene tekočine. Solimo, popramo, začinimo s svežim timijanom ali kakšno drugo nam ljubo začimbo in dušimo še približno 15 minut, da se vsa zelenjava zmehča.

Na takšen način pripravljen stročji fižol bo ugajal tudi tistim, ki ga sicer nimajo najrajši.

Oglas