Strata

Sestavine za 4 osebe:

· 250 g starejšega kruha

· strok česna

· 5 zrelih paradižnikov

· 60 g grojerja ali ementalca

· 40 g parmezana

· 2 dcl mleka

· 2 dcl sladke smetane

· 4 velika jajca

· sol in poper

· žlica sesekljanega rožmarina

 

Priprava

1. korak:

Kruh narežemo na čim tanjše rezine. Natremo ga z razpolovljenim strokom česna. Paradižnike narežemo na kolesca. Oba sira naribamo in zmešamo v skledici. Rožmarin osmukamo in na drobno sesekljamo.

2. korak:

Polovico narezanega kruha razporedimo po dnu pekača, ki smo ga namastili z maslom ali oljem. Kruh prekrijemo z rezinami paradižnika. Porabimo polovico paradižnika, ki ga začinimo s soljo in s polovico sesekljanega rožmarina. Po paradižnikih potresemo polovico sirove mešanice, nato ves postopek ponovimo.

3. korak:

Jajca razžvrkljamo, dodamo smetano, mleko, sol in poper ter prelijemo po zloženki v pekaču. Pečemo v na 180 ºC ogreti pečici približno 50 minut oziroma tako dolgo, da se sir zlato zapeče. Jed lahko pripravimo tudi v štirih manjših ognjevarnih posodicah. V tem primeru je čas gratiniranja krajši in serviranje enostavnejše. Postrežemo s skledo solate.

Gratiniran kruh s paradižniki in rožmarinom je enostavna, a slastna italijanska jed, poimenovana tudi strata, s katero lahko porabimo star kruh, ki bi ga sicer zavrgli.