Sestavine za 4 osebe:
· 250 g starejšega kruha
· strok česna
· 5 zrelih paradižnikov
· 60 g grojerja ali ementalca
· 40 g parmezana
· 2 dcl mleka
· 2 dcl sladke smetane
· 4 velika jajca
· sol in poper
· žlica sesekljanega rožmarina
Priprava
1. korak:
Kruh narežemo na čim tanjše rezine. Natremo ga z razpolovljenim strokom česna. Paradižnike narežemo na kolesca. Oba sira naribamo in zmešamo v skledici. Rožmarin osmukamo in na drobno sesekljamo.
2. korak:
Polovico narezanega kruha razporedimo po dnu pekača, ki smo ga namastili z maslom ali oljem. Kruh prekrijemo z rezinami paradižnika. Porabimo polovico paradižnika, ki ga začinimo s soljo in s polovico sesekljanega rožmarina. Po paradižnikih potresemo polovico sirove mešanice, nato ves postopek ponovimo.
3. korak:
Jajca razžvrkljamo, dodamo smetano, mleko, sol in poper ter prelijemo po zloženki v pekaču. Pečemo v na 180 ºC ogreti pečici približno 50 minut oziroma tako dolgo, da se sir zlato zapeče. Jed lahko pripravimo tudi v štirih manjših ognjevarnih posodicah. V tem primeru je čas gratiniranja krajši in serviranje enostavnejše. Postrežemo s skledo solate.
Gratiniran kruh s paradižniki in rožmarinom je enostavna, a slastna italijanska jed, poimenovana tudi strata, s katero lahko porabimo star kruh, ki bi ga sicer zavrgli.