Pred božičnimi prazniki je v Vatikan romala orehova potica, ki jo je spekel Srečko Rajh iz Slovenske Bistrice. Potica je bila pripravljena po tradicionalnem receptu Društva kmetic Slovenska Bistrica, ki ga Rajh uporablja že vrsto let in je dostopen tudi v kuharski knjigi tega društva.
»Mi smo hoteli speči domačo potico, ki se pripravlja v domači kuhinji, brez industrijske priprave tega živila, « je pojasnil Rajh, ki je zaposlen kot kmetijski svetovalec na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj, enota Slovenska Bistrica. Za ta poseben projekt je v 15 urah spekel kar devet potic. Ker se je peke lotil doma na Pretrežu in je imel na voljo le eno pečico, je bila organizacija ključna. »Pomembno je, da si pripraviš vse vnaprej – dovolj posode, dovolj potičnic in vsega potrebnega,« je dodal.
Da je papež Frančišek letos okušal prav ptujsko potico, gre zasluga sodelovanju Minoritskega samostana sv. Petra in Pavla na Ptuju ter Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj. Pobudo za ta poseben dar je dal pater Milan Kos. »Idejo sem dobil, ko sem poslušal, kako papež vsako leto prejme potico. Mislil sem si, zakaj ne bi naš samostan enkrat prevzel pobude in podaril potico papežu, « je povedal Kos.
V ponedeljek zjutraj so potice naložili v kombi in jih odpeljali v Vatikan, kamor so prispele 17. decembra. Po blagoslovu so bile med avdienco predane papežu. Ob poticah je bilo papežu predano tudi pismo, ki ga je napisal pater Kos. V njem je opisal zgodovino, življenje in delo minoritov na Ptuju.
Daritev potice papežu ni bila zgolj čast, temveč tudi odlična promocija Festivala dobrote slovenskih kmetij, ki že 36 let povezuje minoritski samostan sv. Petra in Pavla ter Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj. (Foto: FB KGZ Ptuj)