Sestavine za 2 osebi:
· večja čebula
· 3 stroki česna
· skodelica riža (riž sorte arborio)
· žlica olivnega olja
· žlica masla
· 1 dl belega vina
· 2 skodelici jušne osnove
· sol, poper
· 3 pesti listkov tolščaka
· 3 žlice naribanega parmezana
Priprava:
1. korak:
Čebulo narežemo na koščke in jo prepražimo na maslu. Ko porumeni, dodamo nasekljan česen. Vse skupaj na hitro prepražimo, da česen zadiši.
2. korak:
Dodamo skodelico riža, malo popražimo med mešanjem in zalijemo z belim vinom. Ko vino izpari, zalijemo z jušno osnovo ter solimo in popramo po okusu.
3. korak:
Ko je riž že skoraj skuhan, vmešamo zblendane ali nasekljane listke tolščaka, nato vmešamo še žlico masla in malo parmezana ter ugasnemo ogenj. Preden postrežemo, rižoto okrasimo še nekaj svežimi listki tolščaka.
Tolščak je podobno kot regrat in kopriva, zelo zdrav ‘plevel’, ki je uporaben tudi v prehrani.