Sončnica po receptu iz Pegazove kuharice

Sestavine:

70 dag gladke moke

1,25 dl belega olja

2 jajci

1 žlička sladkorja

2 žlički soli

kocka kvasa

 

Iz vseh sestavin naredimo testo, ki ga pustimo vzhajati približno eno uro. Naredimo svaljek in ga prerežemo na polovico. Eno polovico razdelimo na pet delov. Vsakega posebej razvaljamo v krog in ga premažemo z raztopljenim maslom. Kroge polagamo enega na drugega. Zadnjega razvaljamo malo večjega, da prekrijemo vse in še malo zavijemo. Vzamemo kolešček in prerežemo 4 krat, da dobimo 8 enakih delov. Ne smemo prerezati do konca zunanje strani. Začnemo iz notranje strani navzven obračati vsako plast posebej, da dobimo rožico.

Od druge polovice vzamemo testo, za enkrat, da bo za sredino, z ostalim delamo enako kot s prvim. Ko ga prerežemo, ga položimo na prvo rožico samo malo obrnjeno, da dobimo skupno en lep cvet. V sredino damo tisto testo, ki smo ga predhodno odvzeli od druge polovice. Celo rožico premažemo z jajcem in sredino posipamo z lanenim semenom.

Pekač obložen s peki papirjem damo v pečico ogreto na 180 stopinj za 45 minut, da dobi lepo rumeno barvo.

*Po receptu Anice Colnarič, prostovoljke Pegazovega doma