Sočni browniji po receptu Sare Stegne iz Slovenske Bistrice

Sočni browniji po receptu Sare Stegne iz Slovenske Bistrice

 Sestavine za pekač 25x40cm
* 350 g temne čokolade (najmanj 60 % kakava)
* 350 g masla
* 8 jajc
* 500 g sladkorja
* žlička vaniljeve paste
* 300 g bele moke
* ščepec soli
* 100 g nasekljane čokolade, orehi, lešniki (po želji)

Postopek:

  1. Vse sestavine naj bodo sobne temperature – to pomaga, da se sestavine lepo povežejo in masa enakomerno peče.
  2. Pečico segrejte na 170 °C (ventilacijska na 160 °C). Pripravite pekač in ga obložite s papirjem za peko.
  3. V kozici na nizki temperaturi stopite maslo in čokolado. Mešajte, dokler se ne povežeta v gladko zmes. Odstavite.
  4. V večji posodi zmešajte jajca, sladkor in vaniljo. Zmes penasto umešajte – če želite višje brownije, stepajte dlje, za kompaktnejšo bolj gosto in intenzivno čokoladno strukturo (fudgy) pa stepajte krajši čas.
  5. Vmešajte stopljeno čokoladno maso, nato še moko (vedno presejte skozi cedilo) in sol. Dodajte nasekljano čokolado, lešnike, orehe (po želji)
  6. Zmes vlijete v pekač, poravnajte in pecite 20–25 minut. Zobotrebec naj pri preizkusu pride ven z nekaj drobtinicami – tako ostanejo browniji mehki, a ne surovi.
  7. Po peki pustite brownije, da se v celoti ohladijo v pekaču, nato jih v pekaču tudi narežite, za velikost črk, ki jih boste uporabili.

 Personaliziran napis iz bele čokolade

Medtem ko se browniji pečejo, pripravite črke:

  1. Nad vodno paro stopite belo čokolado – upoštevajte pravila temperiranja, da se bo lepo svetila (nasvete najdete na moji Facebook strani: Karma Pekarna).
  2. Pripravite si besedilo v programu Word, natisnite ga in položite pod papir za peko. Papir za peko pritrdite na pladenj, ki ga lahko postavite v skrinjo za hitro strjevanje.
  3. S pomočjo dresirne vrečke ali čokoladnega svinčnika nabrizgajte črke iz bele čokolade po vzorcu.
  4. Po želji uporabite modelčke z abecedo, besedilo lahko napišete ročno brez šablone, neposredno na peki papir (Rokopisen slog doda še več osebne note)
  5. Pladenj postavite v skrinjo za nekaj minut, da se črke strdijo.

 Zaključek in dekoracija

  1. Stopite mlečno čokolado in jo dajte v vrečko za brizganje.
  2. Po razrezanih ohlajenih brownijih nabrizgajte mlečno čokolado in sproti polagajte pripravljene bele čokoladne črke.
  3. Počakajte, da se čokolada strdi, nato sestavite napis – posvetilo, ime slavljenca ali lepo misel.
  4. Postrezite in uživajte!