Smokve ugodno vplivajo na delovanje možganov

Smokve vsebujejo beljakovine, vitamine A, B, C, rudninske snovi, ogljikove hidrate, kalcij, železo, invertni sladkor, natrij, kalij, kalcij, folno kislino… Sveži ali posušeni plodovi urejajo prebavo, ugodno delujejo pri ledvičnih boleznih, povečani prostati, žolčnih kamnih, pri vnetem grlu, prehladu, astmi in bronhitisu. Uživanje fig pozitivno vpliva na delovanje možganov, dobro deluje na prebavo, pomaga pri zaprtju. Sadež normalizira delovanje pljuč, pomaga pri slabokrvnosti, pri celjenju odprtih ran, znižuje holesterol, ugodno vpliva na delovanje srčno-žilnega sistema, deluje na elastičnost kože, odvajanje vode iz telesa, pomaga pri slabem zadahu.

Sok iz listov in mladih stebel pomaga pri težavah z aknami, razjedami, bradavicami in kurjimi očesi. Sok iz listov zbiramo vse leto, iz plodov pa le, dokler so smokve zelene. Plodove nabiramo od julija do oktobra.

Zrele plodove smokve uživamo sveže ali posušene. Predelamo jih lahko v marmelado, džem, sadni sok, sadni sir, v vino, žganje, kis, čaj in sirup.

 

Oglas