SLOV. BISTRICA: Prepričljiva zmaga Žagarja

V Slovenski Bistrici je županske volitve prepričljivo dobil dr. Ivan Žagar. Prejel je skoraj 70 odstotkov vseh oddanih glasov.


S kakšnimi občutki dojema vnovično izvolitev dr. Ivan Žagar? »Najprej bi se rad zahvalil vsem volivkam in volivcem, ki so me podprli na teh volitvah. Vsekakor je to odgovornost in zaveza za delo v prihodnje. Prepričan sem, da je volilni rezultat pravzaprav rezultat skupnega dela. Ne gre le za delo župana, gre za delo širše ekipe in tudi za širše sodelovanje v tem prostoru tako med temi, ki delamo v javnem delu, civilno družbo in seveda tudi gospodarstvom. Na tak način se čuti razvoj Sl. Bistrice,« pravi Žagar.
Dober rezultat koalicijskih strank v občinskem svetu (skupno imajo 20 mandatov) bo omogočil stabilno in lažje delovanje, ki pa, kot meni Žagar, je tod ves čas prisotno. »Vedno pa tudi trdim: Ko se volišča zapro, se volitve končajo. Vabim k sodelovanju prav vse, tudi na političnem področju. Samo s skupnim nastopom bomo lahko razvoj Sl. Bistrice peljali uspešno naprej tudi v prihodnje.« Tako župan Žagar, ki ima po 22-letih vodenja občine pred sabo nova štiri leta.

Kako pa konkurenti?
Za župansko mesto so se v Slovenski Bistrici potegovali štirje kandidati. Ljubo Poles (Gibanje Svoboda) je dobil 23 % glasov, Matej Španinger (SNS) slabih 5 in Romana Brzin (Za ljudstvo Slovenije) 3 odstotke.

Kakšen bo občinski svet?
Med 31 člani občinskega sveta jih je kar 19 novih, dvanajst pa jih je imelo mandat tudi v iztekajočem se štiriletnem obdobju (te smo označili s krepkim tiskom).
Mandati so razdeljeni takole: koalicijske stranke so dosegle udobno večino; SLS 9 mandatov, SDS 7, NSI 3 in Desus 1 mandat. V občinskem svetu nova stranka Gibanje Svoboda je dobila 7 mandatov, 4 pa so dobili Socialni demokrati.

Mesta v svetu so dobili naslednji:
SLS: Karl Kavkler, Srečko Juhart, Danica Sagadin Leskovar, Marjana Sagadin, Maksimiljan Tramšek, Kristina Pregl, Dušan Leskovar, Modest Motaln in Marko Berdnik.
Gibanje Svoboda: mag. Jožica Planinšec Deržek, Domen Korošec, dr. Vito Martinčič, Marjana Brezovšek, Stanislav Zajšek, Iztok Daniel Utenkar in Luka Zorko.
SDS: Žarko Furman, mag. Karmen Furman, Matej Arnuš, Uroš Klajderič, Borut Furman, Drago Capl, Matej Goričan.
SD: Jožef Majcen, dr. Andrej Godec, Jožef Gorinšek, Ludvik Repolusk.
NSi: Zoran Košič, Mateja Veber in Andrej Slaček.
Desus: Ivan Kumaver.

Udeležba nizka
Volilna udeležba je bila v Slovenski Bistrici precej nizka, manj kot 43-odstotna. To je še manj kot je bilo povprečje v Sloveniji (kjer je zabeležena 47-odstotna udeležba).
Vsi podatki so še neuradni in izhajajo iz spletne strani Državne volilne komisije na dan 21.11.2022. (B. Petelinšek)

Oglas