Sl. Konjice: Taborniški Rod belega konja slavil desetletje delovanja

Društvo tabornikov Rod belega konja Slovenske Konjice je minulo soboto, 19. novembra, obeležilo deseto obletnico ponovnega delovanja. V dvorani Doma kulture v Sl. Konjicah so pripravili slavnostno prireditev, v preddverju še razstavo fotografij. Kanček taborniškega utripa so tokrat prenesli na oder. S pesmijo, plesom, videom, skeči, prikazom raznih veščin in znanj so orisali, kako izgleda dan na poletnem taboru.
Društvo vodita starešina Marjan Kampuš in načelnica Nina Gošnjak. Taborniška ‘družina’ pa je seveda velika. Vse njihovo delo temelji na prostovoljstvu.

Začetki iz nič
Začetki taborništva na Konjiškem segajo v leto 1954, ko je bila ustanovljena prva četa, imenovana Črni teloh. Leta 1974 se je preimenovala v Odred heroja Bračiča, nato pa v začetku 90-ih v Rod belega konja (RBK). Pred prelomom stoletja je delovanje društva za nekaj časa zamrlo.
Oktobra 2012 pa se je pet zanesenjakov (Zidi, Koni, Silva, Darko in Andraž) zbralo in odločilo, da prebivalcem Slovenskih Konjic ponovno ponudijo taborništvo kot način življenja in preživljanja prostega časa. »Prehojena pot ni bila lahka – začeti iz nič in ustvariti društvo, ki danes šteje 110 članov, je zavidanja vreden dosežek,« ocenjuje Marjan Kampuš.
V nagovoru zbranim je spomnil na težak začetek: Društvo ni imelo prostorov in opreme, sestanke so izvajali v naravi in na osnovnih šolah. Kmalu jim je Občina Slovenske Konjice v brezplačni najem ponudila prostore na Celjski cesti, kjer je danes taborniški dom. Prostore je bilo treba temeljito prenoviti in urediti, da so v njih lahko začeli izvajati sestanke in hraniti opremo, ki je je bilo iz leta v leto več.
»Samo vztrajni volji in entuziazmu omenjenih posameznikov ter številnih drugih, ki so se pridružili društvu, gre zahvala, da smo danes tukaj.«

Taborništvo pušča svoj pečat na mladih
Na tedenskih vodovih sestankih, mesečnih rodovih akcijah, zimovanjih, letnih taborih (prve so organizirali skupaj s taborniškimi prijatelji iz Zagorja, zdaj že vrsto let organizirajo samostojna taborjenja ob Kolpi, Idrijci ali ob Savinji …) ter na različnih tekmovanjih se trudijo, da taborništvo pušča svoj pečat na mladih.
»Smo pisana ekipa posameznikov: od dijakov in študentov do zaposlenih v različnih dejavnostih. Kljub starostnim in poklicnim razlikam nas druži ljubezen do vrednot, ki jih s seboj prinaša taborništvo – strpnost, solidarnost, medsebojna pomoč, zdrav način življenja in preživljanja prostega časa, družbena odgovornost in čut za sočloveka.
Hiter izračun opravljenega dela v preteklih 10-ih letih pokaže, da je vsak izmed nas v taborništvo vložil več kot 3.000 ur prostovoljnega dela, kar preračunano v delovne dneve znese okrog leto in pol rednega dela. In to brez kakršnega koli finančnega nadomestila za opravljeno delo,« je dodal Kampuš.

Priznanja zaslužnim
Na slovesnosti so se z zahvalami in priznanji zahvalili zaslužnim.
Starešina ZTS, Jasna Vinder, najvišja predstavnica vseh slovenskih tabornikov, je Rod belega konja nagradila s plaketo.

Najvišje priznanje, zlati znak Zveze tabornikov Slovenije (ZTS) so prejeli: Andrej Zidanšek, ki je zanetil idejo ponovne ustanovitve društva in kot dolgoletni starešina poskrbel za kakovostne temelje. Silva Ribič, ki je ključno prispevala k uspešnosti rodu s svojim pedagoškim znanjem in življenjskimi izkušnjami. Urban Čuješ, prvi načelnik, najljubši ‘dohtar’ z odličnim smislom za humor ter kitarist ter Gregor Iršič, nekdanji kuhar in vodja prestopov. (Zlati znak lahko prejmejo člani, ki so se izkazali z najmanj 15-letnim aktivnim in uspešnim delom v taborniški organizaciji.)

Bronasti znak ZTS (za najmanj petletno aktivno in uspešno delo) so prejeli: Kornelija Kodrič, Veronika Petelinšek, Blažka Petelinšek, Tevž Beškovnik, Marcel Zidanšek in Nejc Gošnjak.
Pisne zahvale ZTS so prejeli: Aleksander Mlakar, Marko Jakop, Marko Hlačar, Aleš Pučnik – Punki, Laura Grubelnik in Darko Grubelnik. Pa tudi Turistično društvo Mlače, OŠ Pod goro, OŠ Ob Dravinji, OŠ Loče, Rdeči križ, Območno združenje Sl. Konjice in PGD Sl. Konjice.
(B. P., Foto Tadej Lipar)

Več pa jutri v lokalnem časopisu NOVICE!  Med drugim izveste kako uspešni so konjiški taborniki na tekmovanjih, s katerimi akcijami se vključujejo v lokalno okolje in širše, pa tudi v čem so v taborniškem okolju unikatni!

Oglas