‘Skravžljana’ zlivanka

Sestavine za 3 osebe:

· 4 jajca

· 4 zvrhane žlice moke

· ščepec soli

· kozarec kisle vode

· kozarec mleka

· olje za pekač

 

Priprava:

1. korak:

Najprej vklopimo pečico na 220 oC, saj mora biti zelo vroča, da bo zlivanka, ki ima veliko imen, kot so pečjak, šterc, tomerl, babja jeza …, dobro uspela. Pekač v velikosti pečice dobro naoljimo, tudi robove, in praznega za nekaj minut potisnemo v pečico, da se segreje.

2. korak:

V skledi razžvrkljamo jajca, solimo in dodamo moko; ponekod to jed pripravljajo le z belo moko, ponekod pa s pol bele in pol ajdove moke. Dodamo še kislo vodo in mleko ter zmiksamo, da dobimo podobno zmes kot za palačinke, le še bolj redko. Da se zlivanka lahko napihne in skravžlja, mora biti zmes redka, zračna in puhasta.

3. korak:

Zmes vlijemo v dobro naoljen in segret pekač, ki ga previdno potisnemo v vročo pečico za 20 minut. Po nekaj minutah se bo zlivanka začela napihovati in pekač bo postajal premajhen. Pečice med peko ne odpiramo, sicer bo uplahnila.

To preprosto, a okusno jed so rade pripravljale že naše prababice. Zlivanko lahko jemo s skledo solate ali pa kot sladico, če jo posujemo s sladkorjem v prahu in zraven ponudimo skodelico kompota.

Oglas