ŠENTJUR SDS in NSi protestirata zaradi ministrice Vrečko, župan se ne bo uklonil

Zgodba iz Lukovice se ponavlja v Šentjurju. SDS in NSi sta na šentjurskega župana Marka Diacija naslovili protestno pismo, v njem pa nasprotujeta izbiri kulturne ministrice dr. Aste Vrečko za slavnostno govornico na nedeljski osrednji občinski slovesnosti ob kulturnem prazniku, ki bo v Ipavčevem kulturnem centru.

Glavni očitki se nanašajo na njeno pobudo za ukinitev Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Muzeja slovenske osamosvojitve in ustanovitev skupnega javnega zavoda, kar je bil tudi glavni razlog za predlog interpelacije NSi, kjer pa SDS ni primaknila podpisov svojih poslancev.

Župan Diaci odgovarja, da je ministrica – ki je, mimogrede, po rodu Šentjurčanka – udeležbo na proslavi potrdila že decembra. Prireditev je namenjena domačim kulturnim ustvarjalcem, šentjurska občina pa da nima ničesar z ukinitvijo in ustanavljanjem muzejev, niti ni bila pozvana, da izrazi svoje mnenje. Za problematiziranje ministričinega nastopa zato ni razlogov.

Priznanja JSKD v nedeljo prejmejo godci Mladinske folklorne skupine Lintvar, ljudski pevci Paridolske korenine z godcem Vikijem Novakom, Mešani pevski zbor Zarja Šentvid pri Planini ter zborovodja Matevž Pušnik.

Oglas