Sestavine za 6 oseb
1 kg kislega zelja
2 žlici svinjske masti
2 večji čebuli
4 stroke česna
2 para kranjskih klobas
sol in poper
4 lovorjeve liste
2 žlici paradižnikove mezge
2 žlički mlete rdeče paprike
Priprava
1. korak:
Najprej preverimo kislo zelje, odcedimo odvečno tekočino, če se nam zdi prekislo, ga na hitro oplaknemo pod tekočo vodo in odcedimo.
2. korak:
Čebulo in česen olupimo ter ju sesekljamo. V loncu razpustimo žlico svinjske masti in na njej posteklenimo sesekljano čebulo. Med praženjem jo malo solimo. Klobaso narežemo na kolobarje, ki jih dodamo v lonec s čebulo. Vse skupaj med občasnim mešanjem lepo prepražimo.
3. korak:
Prepraženo čebulo in kolobarje klobase potisnemo ob rob lonca, na sredino dodamo še drugo žlico masti in na njej na hitro prepražimo sesekljan česen, sladko mleto papriko in paradižnikovo mezgo. Zalijemo z malo vode in postrgamo po dnu morebitne prilepljene delce. Nato dodamo naribano kislo zelje, lovor in nekaj celih zrn popra ter malo mletega popra. Zalijemo z vodo, toliko, da je zelje pokrito, vse skupaj dobro premešamo, pokrijemo in dušimo približno eno uro.
Priljubljeno jed iz kislega zelja, ki je k nam prišla iz Madžarske, lahko pripravimo s svežim mesom, prekajenim mesom ali s klobaso. Zraven se poda kuhan krompir, svež kruh ali kruhovi cmoki.