Sedlarjevo: Počastili legendarni prihod XIV. divizije na Štajersko

Od prihoda slavne XIV. divizije NOB na Štajersko je minilo 76 let; od prihoda brigade, formirane v Sovjetski zvezi, v Slovenijo pa 75 let. Omenjeni obletnici so počastili s slovesnostjo v Sedlarjevem, slavnostni govornik, ki je predstavil zgodovino takratnega časa pa je bil direktor Muzeja novejše zgodovine Celje, dr. Tone Kregar.

V Sedlarjevem v občini Podčetrtek so pod pokroviteljstvom Občine Podčetrtek in v soorganizaciji Združenja borcev za ohranjanje vrednot NOB Šmarje pri Jelšah množično pozdravili spomin na XIV. divizijo, ki je pred 76 leti v noči z 6. na 7. februar prestopila Sotlo in v Sedlarjevem vkorakala na štajerska tla, prav tako pa so ob tem počastili tudi 75 let od prihoda brigade, formirane v Sovjetski zvezi, v Slovenijo.

Štirinajsta divizija je na začetku štela 1125 borcev in bork. Preko bojev in dolgih utrujajočih pohodov v mrzlih zimskih nočeh jih je več kot tretjina darovala svoja mlada življenja za svobodo in za človeka vredno življenje. Vsem, ki so bili pripravljeni dati življenja za boljši jutri, so se poklonili s proslavo, prav tako pa so v čast vsem padlim položili vence pred spomenik v Sedlarjevem.

V pozdravu udeležencem proslave, med katerimi so bili tudi župan Franjo Debelak, županja Milenca Krajnc, ravnateljica in ravnatelj sodelujočih šol, slavnostni govornik dr. Tone Kregar, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, predstavniki ruske vojske in mnogi drugi, je podčetrteški župan Peter Misja izpostavil: »Poseben pozdrav je namenjen vam borkam in borcem, še posebej tistim iz XIV. divizije. V noči na 7. februar leta 1944 je XIV. divizija na tem mestu prečkala reko Sotlo in prišla v Slovenijo, da bi še trdneje vojaško in politično povezala slovensko ozemlje. Štirinajsta sodi med najbolj znane in uspešne enote Narodno osvobodilne borbe in ima velike zasluge za zmago nad okupatorjem. Zato smo ponosni na vsa dejanja vseh bork in borcev ter različne skupine ljudi, ki so se borili za našo samostojnost in za lepši jutri naše domovine!«

Slavnostni govornik tokratne slovesnosti v Sedlarjevem pa je bil dr. Tone Kregar. Kaj je izpostavil v slavnostnem govoru pa si preberite v tiskani izdaji Rogaških novic. (Karmen Cvirn)