Rösti

Sestavine za 4 osebe:

  • 5 srednje velikih krompirjev
  • velika čebula
  • 3 žlice masla
  • sol
  • poper

Priprava:

  1. korak:

Krompir v olupku delno skuhamo. Kuhamo ga od 15 do 20 minut, saj krompir ne sme biti preveč kuhan. Vodo odlijemo in pustimo, da se krompir ohladi v olupku. Nato ga olupimo in naribamo.

  1. korak:

Čebulo sesekljamo in dodamo naribanemu krompirju. V ponvi segrejemo dve žlici masla, dodamo krompirju, solimo, popramo in nežno premešamo.

  1. korak:

Z maslom namastimo srednje velik pekač, vanj stresemo krompir in razporedimo, vendar pazimo, da krompirja ne potlačimo. Na vrh damo koščke masla, pekač postavimo v na 180 oC ogreto pečico za približno eno uro, da nastane zlatorumena skorja.

Rösti lahko kombiniramo z zelenjavo, ki jo je moč naribati, mesom, slanino ali sirom. Pri tem upoštevamo, da mora krompirja vsaj dve tretjini, sicer mešanica ni dovolj kompaktna. Rosti (nem. rösti) je švicarska krompirjeva jed. Prejšnji dan skuhan krompir grobo naribajo, dajo v ponev na segreto maslo, potlačijo in pokritega brez mešanja in obračanja pražijo pol ure. Potem ga pokrijejo s plitvim krožnikom, zvrnejo in postrežejo z zapečeno stranjo navzgor. Obstajajo številne različice: dodajajo mu slanino, sir, čebulo in druge dodatke.

Oglas