Ričet s prekajenim mesom

Sestavine za 6 oseb:

  • 300 g ješprenja
  • 200 g suhega fižola
  • 500 g prekajenega mesa
  • 2 čebuli
  • 4 stroki česna
  • 2 večja korenčka
  • 2 srednja krompirja
  • 1 manjša koleraba
  • 1/3 gomolja zelene
  • žlica paradižnikove mezge
  • šopek peteršilja
  • 3 lovorjevi listi
  • sol in poper

Priprava

  1. korak:

Fižol, ki smo ga namakali vsaj 8 ur, zalijemo s svežo hladno vodo, dodamo sol in lovorov list ter kuhamo eno uro oz. dokler se fižolova zrna povsem ne zmehčajo.

  1. korak:

Ješprenj speremo pod tekočo vodo, stresemo v večji lonec, dodamo prekajeno meso in prilijemo toliko hladne vode, da sega za tri prste nad sestavine, zavremo in pustimo vreti eno uro.

  1. korak:

Čebulo in česen sesekljamo, ostalo zelenjavo pa narežemo na kocke. V ponvi najprej na hitro prepražimo čebulo, nato pa dodamo še ostalo zelenjavo razen krompirja.

  1. korak:

V lonec z ješprenjem in mesom dodamo prepraženo zelenjavo in surov krompir, odcejen kuhan fižol, žlico mezge, začinimo s poprom in sesekljanim peteršiljem ter pustimo vreti še 20 minut. Suho meso pred koncem kuhanja vzamemo iz lonca in narežemo na rezine ali kocke, nato ga vrnemo v lonec, premešamo in po potrebi še dosolimo.