Regratov pesto

Sestavine:

  • 70 g pinjol
  • 250 g očiščenih regratovih lističev
  • 100 g naribanega parmezana
  • 3 stroki česna
  • 10 žlic oz. 2 dl olivnega olja
  • žlička soli

Priprava:

  1. KORAK:

Pinjole v suhi ponvi počasi in blago opečemo, da zadišijo in se malce obarvajo. Namesto pinjol lahko uporabimo sončnična semena, v tem primeru jih uporabimo več, ker so malce manj aromatična. Med praženjem ponev potresamo, da se enakomerno popražijo.

  1. KORAK:

Regrat očistimo in temeljito operemo, nato ga grobo nasekljamo. Česen olupimo in sesekljamo.

  1. KORAK:

Polovico regrata stresemo v multipraktik ali blender, prilijemo polovico olja in zmiksamo. Aparat vmes ugasnemo in z oboda lističe potisnemo proti nožku. Nato dodamo preostali regrat in olje ter drobno sesekljamo. Regratu dodamo parmezan, pinjole, česen in sol. Vse skupaj zmiksamo v kremasto zmes. Regratov pesto po potrebi dodatno začinimo, pregostega lahko razredčimo z malo olja ali vode.

NASVET:

Regratov pesto je različica klasičnega bazilikinega pesta. Če ga zmešamo z malo vroče vode od kuhanja testenin in koščkom masla, dobimo odlično omako za testenine ali njoke. Pesto lahko v steklenem kozarčku hranimo v hladilniku nekaj dni, v zamrzovalniku pa do 2 meseca. Na vrh nalijemo malo olivnega olja, da preprečimo oksidiranje.

Ta imeniten namaz lahko uporabimo kot preliv za testenine, ga potresemo po pici ali preprosto namažemo na opečen ali navaden kos kruha.