Regratov pesto

Sestavine:

  • 70 g pinjol
  • 250 g očiščenih regratovih lističev
  • 100 g naribanega parmezana
  • 3 stroki česna
  • 10 žlic oz. 2 dl olivnega olja
  • žlička soli

Priprava:

  1. KORAK:

Pinjole v suhi ponvi počasi in blago opečemo, da zadišijo in se malce obarvajo. Namesto pinjol lahko uporabimo sončnična semena, v tem primeru jih uporabimo več, ker so malce manj aromatična. Med praženjem ponev potresamo, da se enakomerno popražijo.

  1. KORAK:

Regrat očistimo in temeljito operemo, nato ga grobo nasekljamo. Česen olupimo in sesekljamo.

  1. KORAK:

Polovico regrata stresemo v multipraktik ali blender, prilijemo polovico olja in zmiksamo. Aparat vmes ugasnemo in z oboda lističe potisnemo proti nožku. Nato dodamo preostali regrat in olje ter drobno sesekljamo. Regratu dodamo parmezan, pinjole, česen in sol. Vse skupaj zmiksamo v kremasto zmes. Regratov pesto po potrebi dodatno začinimo, pregostega lahko razredčimo z malo olja ali vode.

NASVET:

Regratov pesto je različica klasičnega bazilikinega pesta. Če ga zmešamo z malo vroče vode od kuhanja testenin in koščkom masla, dobimo odlično omako za testenine ali njoke. Pesto lahko v steklenem kozarčku hranimo v hladilniku nekaj dni, v zamrzovalniku pa do 2 meseca. Na vrh nalijemo malo olivnega olja, da preprečimo oksidiranje.

Ta imeniten namaz lahko uporabimo kot preliv za testenine, ga potresemo po pici ali preprosto namažemo na opečen ali navaden kos kruha.

Oglas