Radio Rogla, navdihnjen s poezijo Ivana Minattija

Na Radiu Rogla v jesen stopajo s številnimi novimi radijskimi vsebinami. Med njimi so tudi minute, navdihnjene s poezijo Ivana Minattija. 

Vsak dan v tednu na Radiu Rogla nekaj časa namenjajo vsebinam s področja kulture, med njimi so tudi Minattijeve minute.
Torkovi dopoldnevi so z vsebinami iz Minattijeve knjigobežnice, ki so jo pred leti uredili v predverju Radia Rogla, namenjeni ljubiteljem branja. Ob sredah poslušalce v dan pospremijo z Minattijevimi verzi, ob petkih se poslušalci lahko pomerijo v nagradnem kvizu za Minattijevo kavo, ob sobotah slišijo veliko zanimivega o tem pesniku, tudi tisto, česar do zdaj še niso vedeli. Četrtkove Minattijeve minute pa so namenjene tistim, ki jih je njegova poezija navdihnila in spodbudila k ustvarjanju.
Spodaj lahko preberete in prisluhnete delu minule četrtkove rubrike, posvečene pesniškemu natečaju za Minattijevo pesem leta.

Minatti navdihuje nove rodove pesnikov

Alexandra Natalie Zaleznik iz Slovenskih Konjic.

Ivan Minatti navdihuje. Ne le bralce, ljubitelje poezije, temveč tudi nove rodove slovenskih pesnikov. V naši medijski hiši smo pred tremi leti, pesniku v poklon, prvič organizirali pesniški natečaj Minattijeva pesem leta.
Že prvi natečaj je naletel na izjemen odziv. Število pesmi, ki so nam jih tedaj pošiljali ustvarjalci z območja, kjer prebirajo lokalni časopis NOVICE, nas je naravnost presenetilo. Zdelo se je, da ima vsaka vas vsaj kakšnega pesnika, če ne dva.
Pesmi, ki smo jih prejeli v tistem letu, so nadvse raznovrstne. Nekatere šaljive, nekoliko hudomušne …
Nekatere pesmi opevajo neizpolnjene ljubezni, druge lepote narave, tretje so pripovedne, četrte spet osebno izpovedne, pa razmišljujoče, zahtevnejše, globlje …
Na prvem natečaju za Minattijevo pesem leta je zmagala konjiška pesnica Alexandra Natalie Zaleznik. Tako je odločila strokovna komisija, ki so jo sestavljali pesnica Lojzka Špacapan, pesnik Aleš Jelenko, magistrica slovenistike Martina Prezelj in urednik NOVIC Aleš Mrzdovnik.
Zmagovalna pesem InHumanitas govori o mržnji, o sovraštvu, a tudi o dobroti, o ljubezni. Ne prva ne druga nam ni dana ob rojstvu, pravi pesnica, temveč z nami rase počasi, vsak trenutek malo, kapljico za kapljico.

S temi besedami avtorica konča svoj tok misli. In kako pesničino sporočilo razumete vi?
(N. K.)

Oglas