Puhast rižev narastek

Sestavine:

· 25 dag okroglozrnatega riža

· 1 l mleka

· ščepec soli

· 6 jajc

· 5 zvrhanih žlic sladkorja

· vrečka vaniljevega sladkorja

· naribana limonina lupinica

· 2 žlici masla za narastek

· malo masla za namastitev pekača

 

Priprava:

1. korak:

V večji lonec vlijemo mleko. Rahlo ga solimo in na zmerni temperaturi zavremo, nato temperaturo znižamo in v lonec stresemo riž. Pri nizki temperaturi ga počasi kuhamo približno 15 minut, da zrna nabreknejo ter dobimo gosto kremasto zmes, vmes občasno premešamo. Kuhan riž pustimo, da se ohladi.

2. korak:

Ločimo rumenjake in beljake. V skledi z mikserjem penasto umešamo zmehčano maslo, rumenjake, sladkor, vaniljev sladkor in naribano limonino lupinico. Beljake stepemo v čvrst sneg.

3. korak:

V hladen ali vsaj mlačen riž s kuhalnico najprej umešamo rumenjakovo zmes, nato pa nežno še beljakov sneg. Pripravljeno zmes vlijemo v srednje velik globok namaščen pekač, ki ga za 40 minut potisnemo v na 180 oC ogreto pečico. Pečemo, dokler se na vrhu ne naredi zlatorjava skorjica.

S tako pripravljenim riževim narastkom bomo obudili spomin na otroštvo. Zraven lahko postrežemo sadni preliv ali kompot.

Oglas