Sestavine:
· majhna glavica cvetače
· debela rezina masla
· sol
· 1-2 žlici parmezana (po želji)
Priprava:
1. korak:
Cvetači odstranimo liste in jo razdelimo na cvetke. Večje cvetke razpolovimo in jih za kakšno minuto namočimo v vodo, da odplakne morebitne nečistoče.
2. korak:
Manjši nizek pekač obložimo s papirjem za peko. Nanj stresemo kose cvetače in jih potresemo z malo soli. Nato maslo razrežemo na majhne koščke in na vsako cvetko pritisnemo košček, ki se bo med peko raztopil, zaradi česar bo cvetača še bolj okusna.
3. korak:
Polovico cvetk lahko posujemo še s parmezanom, da lahko primerjamo okuse. Na spletu najdemo še več variant začinjanja, ampak z mnogimi začimbami kaj hitro prekrijemo žlahten okus karamelizirane cvetače.
Pekač potisnemo v vročo pečico in pečemo dobre pol ure pri 180 stopinjah Celzija.
S karameliziranjem v pečici dobimo morda najboljšo pečeno zelenjavo sploh. Zapečena cvetača je zelo okusna, ponudimo jo kot toplo predjed, prigrizek ob kozarcu vina ali prilogo.