Preprosto pečena cvetača

Sestavine:

· majhna glavica cvetače

· debela rezina masla

· sol

· 1-2 žlici parmezana (po želji)

 

Priprava:

1. korak:

Cvetači odstranimo liste in jo razdelimo na cvetke. Večje cvetke razpolovimo in jih za kakšno minuto namočimo v vodo, da odplakne morebitne nečistoče.

2. korak:

Manjši nizek pekač obložimo s papirjem za peko. Nanj stresemo kose cvetače in jih potresemo z malo soli. Nato maslo razrežemo na majhne koščke in na vsako cvetko pritisnemo košček, ki se bo med peko raztopil, zaradi česar bo cvetača še bolj okusna.

3. korak:

Polovico cvetk lahko posujemo še s parmezanom, da lahko primerjamo okuse. Na spletu najdemo še več variant začinjanja, ampak z mnogimi začimbami kaj hitro prekrijemo žlahten okus karamelizirane cvetače.

Pekač potisnemo v vročo pečico in pečemo dobre pol ure pri 180 stopinjah Celzija.

S karameliziranjem v pečici dobimo morda najboljšo pečeno zelenjavo sploh. Zapečena cvetača je zelo okusna, ponudimo jo kot toplo predjed, prigrizek ob kozarcu vina ali prilogo.