Preprosta sacher tortica Sare Kosmos z Videža

Sara Kosmos z Videža pri Slovenski Bistrici predstavlja recept za preprosto sladico, s katero boste zagotovo navdušili svoje goste.

Sestavine

Za tortni model premera 18 cm:

Biskvit:

150 g sladkorja

150 g moke

150 g masla

150 g jedilne čokolade

6 jajc

žlica mleka

1 vanilijev sladkor

pol pecilnega praška

Nadev:

marelična marmelada

rum ali mleko za navlažitev biskvita

Obliv:

100 g jedilne čokolade

4 žlice vode

+ poljubna dekoracija za okrasitev

 

Priprava

6 celih jajc, sladkor in vanilijev sladkor z mešalnikom mešamo na najhitrejši nastavitvi vsaj 10 minut, da njihova količina naraste za 3x.

Med tem, ko se jajca mešajo, maslo in čokolado stopimo na malem ognju ter ohladimo. Ko so jajca umešana in čokolada ohlajena na sobno temperaturo, čokolado prilijemo jajcem. Prilijemo tudi žlico mleka. Nazadnje nežno umešamo moko s pecilnim praškom.

Mešamo z lopatko in ne z metlico, da masa ostane zračna.

Maso vlijemo v tortni model ali pekač, obdan s peki papirjem in pečemo na 180 stopinjah, 25 do 30 minut (odvisno od pečice).

Biskvit vzamemo iz modela ter ga z dolgim nožem prerežemo na 2 enaka dela. Prvi (spodnji) del bogato navlažimo z rumom ali mlekom, ter nanj namažemo debelo plast marelične marmelade. Na plast marmelade položimo drugi del biskvita ter tudi tega rahlo navlažimo po vrhu.

V kozici stopimo 100 g jedilne čokolade, zmešane s 4 žlicami vode. Vodo lahko zamenjamo tudi z maslom ali s sladko smetano. Ko je čokolada gladka, jo prelijemo po biskvitu ter z njo oblijemo celo tortico. Čez noč pustimo v hladilniku, da se obliv strdi. Prihodnji dan tortico poljubno okrasimo.

Oglas