Sara Kosmos z Videža pri Slovenski Bistrici predstavlja recept za preprosto sladico, s katero boste zagotovo navdušili svoje goste.
Sestavine
Za tortni model premera 18 cm:
Biskvit:
150 g sladkorja
150 g moke
150 g masla
150 g jedilne čokolade
6 jajc
žlica mleka
1 vanilijev sladkor
pol pecilnega praška
Nadev:
marelična marmelada
rum ali mleko za navlažitev biskvita
Obliv:
100 g jedilne čokolade
4 žlice vode
+ poljubna dekoracija za okrasitev
Priprava
6 celih jajc, sladkor in vanilijev sladkor z mešalnikom mešamo na najhitrejši nastavitvi vsaj 10 minut, da njihova količina naraste za 3x.
Med tem, ko se jajca mešajo, maslo in čokolado stopimo na malem ognju ter ohladimo. Ko so jajca umešana in čokolada ohlajena na sobno temperaturo, čokolado prilijemo jajcem. Prilijemo tudi žlico mleka. Nazadnje nežno umešamo moko s pecilnim praškom.
Mešamo z lopatko in ne z metlico, da masa ostane zračna.
Maso vlijemo v tortni model ali pekač, obdan s peki papirjem in pečemo na 180 stopinjah, 25 do 30 minut (odvisno od pečice).
Biskvit vzamemo iz modela ter ga z dolgim nožem prerežemo na 2 enaka dela. Prvi (spodnji) del bogato navlažimo z rumom ali mlekom, ter nanj namažemo debelo plast marelične marmelade. Na plast marmelade položimo drugi del biskvita ter tudi tega rahlo navlažimo po vrhu.
V kozici stopimo 100 g jedilne čokolade, zmešane s 4 žlicami vode. Vodo lahko zamenjamo tudi z maslom ali s sladko smetano. Ko je čokolada gladka, jo prelijemo po biskvitu ter z njo oblijemo celo tortico. Čez noč pustimo v hladilniku, da se obliv strdi. Prihodnji dan tortico poljubno okrasimo.