Prekmurska gibanica brez testa

Bistričanka Anja Sobočan predstavlja poenostavljen recept za prekmursko gibanico: brez testa, a vseeno okusna!

Postopek

V veliki posodi zmešamo moko, sladkor in pecilni prašek (v nadaljevanju suha zmes). Pečico vklopimo na 180 °C. Pekač namastimo in potresemo z drobtinami. V pekač nato postopoma zlagamo plasti – eno suho in nato nadev. Začnemo s suho plastjo: v pekač potresemo 1 jogurtov lonček suhe zmesi. Nato z lopatko zmešamo skuto, kislo smetano in jajce in enakomerno razporedimo na vrh suhe zmesi. Ponovno potresemo 1 jogurtov lonček suhe zmesi. Sledi posip 100 gramov maka, ki ga pokapljamo z rumom. Makovemu nadevu ponovno sledi suha zmes, na vrh pa razporedimo 5 naribanih jabolk s cimetom. Ponovno sledi plast suhe zmesi. Po suhi zmesi potresemo 100 gramov mletih orehov, ki jih pokapljamo z rumom. Ponovno sledi suha zmes. Na koncu vse skupaj prelijemo s sladko smetano – najprej le s pol litra, kasneje pa po potrebi dodamo. Vse skupaj v pečici pečemo eno uro.

Sestavine 
– moka (3 jogurtovi lončki)
– sladkor (2 jogurtova lončka)
– 1 pecilni prašek
– 0,5 kg skute
– 1 kisla smetana
– 1 jajce
– 100g maka
– 100g mletih orehov
– rum
– 5 velikih jabolk
– cimet
– 0,6 l sladke smetane