Poti je konec: popotnik Oliver Tič se iz Kolumbije skuša vrniti domov

Zaradi koronavirusa bo Konjičan Oliver Tič moral končati svojo pot po najdaljši cesti sveta. Skušal se bo vrniti domov.

Konjiški popotnik Oliver Tič se iz Kolumbije skuša vrniti domov. Zadnje dneve je preživel v najetem stanovanju v mestu Cali, a je koronavirus povsem ohromil tudi življenje tam.
Z Oliverjem smo govorili danes zjutraj po našem času. Povedal nam je, da bo skušal iz Calija odleteti do kolumbijskega glavnega mesta Bogote, od tam pa ujeti enega zadnjih letov do Evrope. Pri tem računa tudi na pomoč slovenske ambasade, s katero je v stiku.

V Slovenijo brez Carlitos

Žal pa se bo Oliver v Slovenijo moral vrniti sam, brez svoje psičke Carlitos, ki jo je decembra rešil z ulice v Peruju. Z njo namreč trenutno ne more potovati, saj psička še nima urejenih vseh potrebnih dokumentov, v času strogih ukrepov zaradi koronavirusa, karantene, pa jih tudi ni mogoče urejati. Carlitos bo Oliverja tako počakala na varnem v Kolumbiji, v pasjem hotelu, kjer je pred kratkim že bivala.
Sporočil je, da bo, ko se položaj umiri, psičko zagotovo pripeljal v Slovenijo. Do takrat bo počakala v pasjem hotelu.

Ogromno je še cest

Oliver je torej zaradi lastne varnosti sprejel odločitev, da za zdaj konča svoj projekt. Nameraval je prehoditi okoli 27 tisoč kilometrov dolgo pot od juga Argentine do severa Aljaske, a ga je v Kolumbiji sprva ustavili rop, ukradli so mu tudi potni list, zato se je moral po novega vrniti v domovino, zdaj pa ga je ustavil še koronavirus. K sreči je zdrav, v zadnjih tednih se je držal bolj zase.
“Bomo videli, kako bo v naslednjih mesecih, saj ne vemo, kaj se bo dogajalo, kakšne bodo posledice. Tukaj se bo varnostna situacija zagotovo poslabšala, prag revščine bo še nižji, nezaupanje v tujce je že zdaj veliko. Da hodim in se bojim za svoje življenje, pa nima smisla. Dokler sem zdrav, k sreči še lahko izbiram, kakšna bo moja prihodnost!” je povedal Oliver.
Morda se kdaj, v boljših razmerah, vrne v Kolumbijo in pot nadaljuje, sicer pa je na svetu še ogromno cest, ki jih lahko prehodi.
(Nina Krobat)