Sestavine za 2 osebi:
· 2 očiščeni postrvi
· 2 žlički soli
· šopek svežega peteršilja
· 5 strokov česna
· 4 žlice deviškega oljčnega olja za tržaško omako
· 1 dcl olivnega olja za ponev
· limona
Priprava:
1. korak:
Postrvi temeljito operemo pod tekočo vodo in pregledamo, če sta dobro očiščeni. Odložimo ju na papirnato brisačo in natremo s soljo z zunanje strani in v trebuhu. Pri soli nismo preveč varčni.
2. korak:
Pripravimo tržaško omako. Česen in peteršilj drobno sesekljamo, oboje pomešamo v majhni skledici in dodamo kakovostno oljčno olje. V vsako ribo damo žlico tržaške omake, v trebuh dodamo še dve ali tri tanke limonine rezine. Tako poskrbimo, da bo riba med peko dišala in se bo meso navzelo prijetne arome.
3. korak:
Za ribe potrebujemo dovolj veliko ponev, lahko je rebrasta ali navadna. V ponev na vroče olje položimo postrvi, nato pa zmanjšamo ogenj. Na zmernem ognju ju pečemo dobrih 7 minut oziroma dokler koža enakomerno ne porjavi. Nato vsako ribo z lopatko previdno obrnemo, pri tem pazimo, da vsebina ne steče iz trebuha. Postrvi pečemo še na drugi strani približno 5 minut. Pečene ribe postrežemo z rezino limone in preostalo tržaško omako.
Ribe, pečene v ponvi, so lahko prav tako okusne kot tiste z žara. K ribi se prileže krompir z blitvo in seveda kozarec dobrega vina.