Postrv iz ponve

Sestavine za 2 osebi:

· 2 očiščeni postrvi

· 2 žlički soli

· šopek svežega peteršilja

· 5 strokov česna

· 4 žlice deviškega oljčnega olja za tržaško omako

· 1 dcl olivnega olja za ponev

· limona

 

Priprava:

1. korak:

Postrvi temeljito operemo pod tekočo vodo in pregledamo, če sta dobro očiščeni. Odložimo ju na papirnato brisačo in natremo s soljo z zunanje strani in v trebuhu. Pri soli nismo preveč varčni.

2. korak:

Pripravimo tržaško omako. Česen in peteršilj drobno sesekljamo, oboje pomešamo v majhni skledici in dodamo kakovostno oljčno olje. V vsako ribo damo žlico tržaške omake, v trebuh dodamo še dve ali tri tanke limonine rezine. Tako poskrbimo, da bo riba med peko dišala in se bo meso navzelo prijetne arome.

3. korak:

Za ribe potrebujemo dovolj veliko ponev, lahko je rebrasta ali navadna. V ponev na vroče olje položimo postrvi, nato pa zmanjšamo ogenj. Na zmernem ognju ju pečemo dobrih 7 minut oziroma dokler koža enakomerno ne porjavi. Nato vsako ribo z lopatko previdno obrnemo, pri tem pazimo, da vsebina ne steče iz trebuha. Postrvi pečemo še na drugi strani približno 5 minut. Pečene ribe postrežemo z rezino limone in preostalo tržaško omako.

Ribe, pečene v ponvi, so lahko prav tako okusne kot tiste z žara. K ribi se prileže krompir z blitvo in seveda kozarec dobrega vina.