Poslanka Karmen Furman: »Nespretno rušenje vlade je za državo škodljivo«

Poslanka stranke SDS Karmen Furman za svoj največji uspeh pri dosedanjem delu v parlamentu šteje vključitev izgradnje zahodne obvoznice v Slovenski Bistrici v državne proračunske dokumente.

S kakšnimi občutki ste se poslovili od minulega leta in s kakšnimi željami in pričakovanji ste vstopili v novo?
Preteklo leto je globoko zarezalo v vsakdanjo rutino vsakega izmed nas. Zaradi pandemije korona virusa so se spremenile naše vsakodnevne navade, naša stalnica pa je postala mračna negotovost, kaj lahko pričakujemo v naslednjih dneh, tednih, mesecih. A ne glede na to, kako naporno in nepredvidljivo leto je za nami ter koliko življenjskih preizkušenj nam je postavilo, sem hkrati prepričana, da smo vsak zase imeli tudi neskončno priložnosti za spoznanje, kaj v našem življenju resnično šteje. Prav v težkih trenutkih življenja se nam pokažejo tiste najpomembnejše stvari, ki jih skozi rutino vsakdana tako radi spregledamo. In ker so z novim letom prepletene tudi nove želje, upanja in pričakovanja, si v začetku tega novega leta 2021 sama najbolj želim, da bi bilo to leto lepše in prijaznejše do vseh nas.
Zaradi pandemije covida-10 se soočamo z zdravstveno, socialno in gospodarsko krizo. Če se ustaviva le pri zdravstveni. Številke obolelih in umrlih v Sloveniji so med najslabšimi v mednarodnem prostoru. Vladni ukrepi ne dajejo pričakovanih rezultatov, zato je vlada deležna kritik. Upravičeno?
V zadnjih dneh je veliko polemik tudi o tem, da ukrepi za zajezitev epidemije nikakor ne dajo pričakovanih rezultatov. Nekateri mediji že dlje časa poskušajo ustvariti vtis, kako je za vse, kar se sedaj v državi dogaja, kriva aktualna vlada. A dejstvo je, da se s pandemije covida-19 borijo države povsod po svetu in da se pri nas sprejeti ukrepi niso noben unicum. Uvajajo jih tudi v drugih državah, kot lahko vidimo sedaj celo v tistih, ki so v začetku krize ubrale povsem drugačen pristop. Res pa je, da je epidemija covida-19 na površje naplavila vse pomanjkljivosti slo-venskega zdravstvenega sistema. V prvi vrsti zagotovo njegovo kadrovsko podhranjenost, na katero se je v preteklosti že leta nenehno opozarjalo. Korupcijske afere v slovenskem zdravstvu, prirejeni razpisi, nenehno podaljševanje čakalnih vrst, preplačana medicinska oprema in druge anomalije, ki so slovensko zdravstvo pretresale v zadnjih desetih letih, jasno kažejo na to, da zdravstvo ni bilo prioriteta dosedanjih vlad. In glede na to, kako mačehovski odnos je država do sedaj imela do našega zdravstva lahko rečem le to, da naš zdravstveni sistem danes v dani situaciji dela čudeže.

Že več tednov pa je na domačem političnem prizorišču vroče zaradi napovedane vložitve konstruktivne nezaupnice vladi s strani opozicije oziroma Koalicije ustavnega loka. Bo po vašem mnenju aktualna vlada zdržala do konca mandata?
Kaj se bo dejansko zgodilo, je težko napovedati, saj se zadeve na političnem parketu lahko zelo hitro spremenijo. Menim, da je to nespretno rušenje vlade, ki ga v teh zahtevnih časih izvaja Koalicija ustavnega loka, za državo škodljivo in koristi izključno ozkemu krogu ljudi, ki so v preteklosti že vladali, a so tik pred izbruhom epidemije v naši državi vrgli puško v koruzo. Glede na dano situacijo in že videno v tem mandatu lahko tako rečem, da bi bila kakršnakoli druga sestava koalicije le korak nazaj v reševanju problemov, ki se pojavljajo v teh zahtevnih časih.

(Daljši intervju si v celoti preberite v tiskani izdaji Bistriških NOVIC)

Oglas