Popotnik Oliver Tič spisal čudovito božično zgodbo

Eno najlepših zgodb je pred prazniki spisal naš neverjetni popotnik Oliver Tič iz Slovenskih Konjic. Na njegovi poti čez dva kontinenta ga bo odslej na štirih tacah spremljala Carlitos. Zgodbo o psičku, ki je postal psička in ga bo spremljala vse do Aljaske, deli tudi s poslušalci Radia Rogla. 

Oli Walker, kot mu pravimo, se je pred dobrim letom dni podal na pot svojega življenja. Sliši se neverjetno: v treh do štirih letih namerava po dolgem prepešačiti dva kontinenta, obe Ameriki, od juga do severa. In dobro mu gre. Zdaj je prehodil že okoli 9.500 kilometrov!
Zanimive zgodbe nam pripoveduje, ko vsak mesec na Radiu Rogla govorimo z njim. Tokratna se nam je še posebej vtisnila v srce. V celoti jo na Radiu Rogla slišite to nedeljo ob 10.20.


“In postali smo trio. Pozdravite Carlitosa.”


 

Družba na štirih tacah

Pred dnevi je Oliver s svojim vozičkom Gillom, v katerem prevaža svoje stvari, prispel v mesto Cajamarca. Želel je takoj naprej, toda ko je bil že napoti iz mesta …
“Nekaj mi je reklo, naj počakam, naj si vzamem dan pavze, saj imam čas. Tako sem poiskal hostel in v bližnjem parku videl majhnega kužka. Nihče se ni ustavil, mladiček pa je bil ves prestrašen, tresel se je. Peljal sem ga k veterinarju,” je prvo srečanje s Carlitosom za Radio Rogla in lokalni časopis NOVICE opisal Oliver.
Veterinar je kužka oskrbel, mu dal antibiotik in ko smo včeraj govorili z Oliverjem, v Peruju je bila še trda noč, je Carlitos zadovoljno počival v njegovem varnem naročju. “Ne morem spati, kako naj ga pustim tukaj zunaj samega, v hostel pa z mano ne sme. Mislim, da mu ni hudega.”
No, kmalu za tem je Oliver ugotovil, da je Carlitos pravzaprav – psička. Ime pa ostaja – kot pravi, ni pomemben spol, temveč to, da psičko čaka boljše življenje.

Vse do Aljaske!

Psička je tako postala Oliverjeva sopotnica. “Verjetno bo malo goljufala in ne bo cele poti prehodila, vsaj zdaj na začetku ne. Ko bo utrujena, bo lahko počivala v vozičku, kjer je dovolj prostora. Zanjo bom lepo skrbel,” je dejal Oliver, ki bo zdaj moral nekoliko spremeniti svoje potovalne navade. Ne ve še denimo, če bo iz Kolumbije v Panamo tudi zdaj potoval z letalom, kot je načrtoval ali kje bo spal, če Carlitos ne bo smel v hostel.
Če bo vse po sreči, ga bo psička spremljala vse do Aljaske, potem pa se bo z njim vrnila v Slovenijo. Uredil ji bo potrebno dokumentacijo, da ne bi imel težav pri prestopih meja in na raznih kontrolah, ki jih bo na njegovi poti še kar precej. Z njo pa bo govoril samo slovensko!

Če si sam, nisi nujno osamljen

Carlitosa čaka boljše življenje, Oliverja pa družba. Doslej je potoval sam. Poznamo ga kot zelo družabnega človeka, pa je bil kdaj na svoji poti osamljen?
“Če si sam, ni nujno, da si tudi osamljen. In če si v družbi ni nujno, da nisi osamljen. Zgodi se seveda, da pogrešam družbo. Zdaj, ko imam Carlitosa, je za oba dobro, saj sem dobil družbo, ona pa lepše življenje.”

Kljub ugrizom ga ni strah

Očitno pa Oliver na svoji poti ni ‘pridelal’ strahu pred psi. Kar dvakrat ga je pes namreč ugriznil. V Peruju je psov, ki prosto tekajo okoli, ogromno, pravi. “Pes ne ugrizne brez razloga, najbrž je na meni zavonjal drugega psa, ki sem ga pred tem srečal. Vse se je k sreči dobro končalo, tudi cepljen sem bil.”

Oliver poziva: poskrbite za živali!

Ljubitelj živali vse poziva, da naj bodo ob prihajajočih praznikih pozorni tudi do živali. Ne uporabljajmo petard, raje poskrbimo, da bo kakšen kuža dobil obrok več. “Ob praznikih smo bolj pozorni do soljudi, večkrat pa pozabimo na živali. Lahko gremo do zavetišča in darujemo za kak obrok,” poziva Oliver.
Načrtuje, da bo novo leto pričakal že v peti državi, v Ekvadorju. Ne ve še, kako bosta s Carlitosom praznovala. “Tudi doma preveč ne praznujem. Morda si privoščim kakšno pivo in obilnejšo večerjo.”
Celoten pogovor z Oliverjem na Radiu Rogla slišite to nedeljo ob 10.20.


“Vsem želim predvsem to, da praznike preživite v družbi tistih, ki jih imate najraje in da jim to tudi pokažete. Včasih je za to prepozno, zato tistim, ki jih imate radi, to pokažite že zdaj.”


 

Podprimo Oliverja in Carlitosa!

Oliverja in njegovo dogodivščino podpiramo tudi na Radiu Rogla in v lokalnem časopisu NOVICE. Lahko pa ga s kakšnim denarnim nakazilom podprete tudi vi, da bodo prazniki zanj in Carlitosa še lepši.

Oliver Tič, Grajska ulica 10, 3210 Slovenske Konjice.
SI56 0510 0703 5896 137

(Nina Krobat, Foto: Oliver Tič)