Pohane šnite

Sestavine

· 4 večji kosi poljubnega kruha

· 2 jajci

· 1 dl mleka

· ščep soli

· 2 žlici masla

· malo oljčnega olja

 

Priprava

1. korak:

Če uporabimo francosko štruco ali kakšno pekovsko pecivo, kakor je na primer rogljiček, ga prerežemo počez na polovico, če pa imamo štruco ali hlebec, ga narežemo na rezine debele približno centimeter.

2. korak:

V skledo ubijemo jajci, dodamo mleko in ščep soli ter z metlico dobro premešamo. V tej jajčni mešanici na obeh straneh omočimo kruhove rezine. Pazimo, da jih v zmesi ne pustimo predolgo, sicer se bo kruh preveč napojil.

3. korak:

Mešanico masla in olja v ponvi dobro segrejemo, nato na srednji temperaturi ocvremo kruhove rezine na obeh straneh. Zlato ocvrte položimo na papirnato brisačo, da vpijejo odvečno maščobo. Ocvrte kruhove rezine se odlično priležejo k zelenjavni juhi ali pa kar k zeleni solati. Lahko pa jim dodamo najljubšo marmelado ali sladkano skuto in postanejo sladica.

Ocvrte kruhove rezine so preprosta, a okusna jed naših babic. Tako lahko porabimo star kruh, ki bi ga sicer verjetno zavrgli. V svetu jed poznajo pod imenom francoski opečenec (french toast), mi pa smo jih krstili za ‘pohane šnite’.