Podjetje Temat, preizkuševalni laboratorij

Temat je družinsko podjetje s sedežem v Slovenski Bistrici. Na trgu je prisotno že vse od 1999. Podjetje je ustanovil Vladimir Jelen in ga do lanskega leta tudi vodil, pri tem pa mu je pomagala žena Sonja. Danes je na mestu direktorice hči Katarina Jelen. »Že več let mi pri vodstvu podjetja pomaga tudi sestra Ariana, oče je ostal lastnik in je še vedno aktivno vključen v poslovanje. Prav tako je eden od kontrolorjev moj partner Marko,« pojasnjuje direktorica podjetja.

Ukvarjajo se z neporušnimi preiskavami kovinskih materialov, vendar, kaj to sploh pomeni? »To pomeni, da materiale preizkusimo tako, da jih ne uničimo ali kako drugače poškodujemo. Smo nekaj podobnega kot diagnostiki v medicini. Iščemo napake. Nekakšni industrijski diagnostiki torej,« odgovarja Vladimir Jelen. Kot pojasnjujejo Jelenovi, gre za to, da na ali pod površino odkovkov, ulitkov, pločevin in pa predvsem zvarov iščejo nepravilnosti oz. napake. »Pri preiskavah materialov na primer uporabljamo ultrazvok in radiografijo za odkrivanje notranjih napak v materialih, tesnost preverjamo z vakuum metodo, površinske napake pa iščemo s pomočjo videoskopa, magnetnih delcev in s penetranti.« S pomočjo aparatur odkrivajo razne razpoke v materialu, poroznost, zajede in podobne nepravilnosti. Svoje znanje in način dela morajo vsako leto zagovarjati pred Slovensko akreditacijo, saj so akreditirani kot preizkuševalni laboratorij in kot kontrolni organ.

V Tematu imajo trenutno 11 zaposlenih. In kakšna znanja so pravzaprav potrebna za delo pri njih? Katarina Jelen odgovarja, da so ta znanja zelo specifična: »Redko srečamo ljudi, ki že sami od sebe vedo, kaj pomeni neporušno preizkušanje in zato tudi zelo težko najdemo zaposlene, ki bi to pred zaposlitvijo že obvladali, smo pa veseli, če ima oseba tehnično predznanje. Izobraževanja na področju neporušnih preiskav potekajo v Sloveniji in v tujini. Takšni tečaji trajajo od enega pa do treh tednov. Za vsako metodo moraš imeti opravljen tečaj – to pomeni za ultrazvok, radiografijo, magnetno preiskavo … Pridobljene certifikate in pa seveda tudi znanje je potrebno redno obnavljati in vzdrževati.«

Kako poteka njihovo delo? »Naši naročniki so večinoma podjetja iz tujine, ki proizvajajo električno energijo s hidroelektrarnami. Opremo oz. dele za elektrarno naročijo in ko so ti deli (gredi, turbine, cevi, cilindri …) v določenem stanju obdelave, nastopimo mi. S strani naročnika smo napoteni v podjetje (večinoma v tujini), kjer je naša naloga, da objekt preizkušanja pregledamo na morebitne napake,« razloži direktorica. Njihovo delo je večinoma terensko, zaključi pa se v pisarni s pisanjem poročila. »Pri delu moramo biti predvsem zelo fleksibilni in prilagodljivi zahtevam naročnikov, zato imamo tudi težave pri iskanju kadra.«

In kateri so tisti projekti, na katere so Jelenovi najbolj ponosni? Gre za projekte na Tirolskem. Tam so pred leti pridobili posel pri prenovi hidroelektrarne blizu tromeje Avstrije, Italije in Švice. »Gre za akumulacijsko hidroelektrarno, ki ima akumulacijsko jezero visoko v gorah, do turbin pa voda teče po podzemni cevi. Vse skupaj so zgradili v šestdesetih letih prejšnjega stoletja; zaradi zemeljskih premikov so morali načrtovati nov cevovod. Naši zaposleni so takrat z ultrazvočnimi napravami in drugimi neporušnimi metodami preverjali, kako dobro so zvarjeni deli jeklenega cevovoda. Vseh zvarov je bilo 20 kilometrov in tematovi delavci smo jih preverjali tri leta.« (A. Sobočan)

Več o podjetju Temat pa v aktualni novembrski izdaji Bistriških novic.

Oglas