Peš po svetu: Oliver pridno hodi, Carlitos se raje vozi

Oliver Tič in Carlitos. Okoli 800 kilometrov sta prehodila, odkar sta se vrnila na pot po eni najdaljših cest sveta. Kaj zanimivega sta že doživela? Poklicali smo ju v Kolumbijo …

Poklicali smo ga v nedeljo zvečer po našem času, ko je ravno končal s hojo in se s Carlitos udobno namestil v hostlu ene od manjših vasic na severu Kolumbije.
Najprej je konjiški popotnik potarnal, da je izjemno vroče in da s Carlitos skoraj 40 stopinj Celzija in visoke vlažnosti v zraku ne prenašata ravno najbolje. “Narediva pač manj kilometrov in več počivava, tako da gre brez težav. Carlitos je večino časa v vozičku in pazi, da se ne napreza preveč.”
Ker se psička najraje vozi, Oliver pred sabo potiska kar okoli 60 kilogramov teže. Nekaj oblačil se je že znebil, da je ‘tovor’ lažji, a še posebej vzponi so lahko zelo naporni. K sreči je povsod dovolj trgovin, težav z oskrbo nimata, v vozičku pa zato ni treba tovoriti velikih količin hrane in pijače.

Varnost na prvem mestu!

Na dan naredita nekje od dobrih 10 pa tudi več kot 30 kilometrov, odvisno od prometa, vremena, vzponov in predvsem varnosti. Oliver namreč zelo pazi, kje prenočuje, saj so določeni predeli Kolumbije precej nevarni. To je lani že doživel na lastni koži, ko ga je sredi noči skupina nepridipravih oropala.
Pred dnevi so ga v eni od vasic ustavili domačini in do zob oboroženi policisti. Pojasnili so mu, da poti ni dobro nadaljevati peš, saj območje nadzorujejo oborožene tolpe. Oliver je tako sprejel prevoz do 100 kilometrov oddaljenega mesta Caucasia, ki mu ga je uredila lokalna policija.
“Zato, ker mi moje življenje pomeni več kot sto kilometrov neprehojene poti. Kot kaže, sem po lanskem ropu izgubil kar nekaj samozavesti,” je priznal.
Če bo šlo vse po načrtih, bosta prve dneve junija s Carlitos že končala hojo po Južni Ameriki in poletela proti Panami, saj hoja vmes ni mogoča, nato pa pot po trdnih tleh znova nadaljevala peš proti Aljaski.

10 evrov na dan

Oliver na dan zapravi okoli 10 evrov ali manj, včasih tudi kak evro več, saj zaradi varnosti v Kolumbiji večkrat prespi v hostlih. Predvideva, da bo pot po Srednji Ameriki, kjer namerava večkrat prenočiti tudi pri lokalnih gasilcih, cenejša.
Sicer pa lahko, kdor želi in zmore, Oliverjevo pot podpre tudi finančno.
Podatki za nakazilo: Oliver Tič, Grajska Ulica 10, 3210 Slovenske Konjice. TRR odprt pri NKBM: SI56 0400 1003 1507 529.
(N. K.. Foto: Oliver Tič)
Daljši prispevek o Oliverjevi in Carlitosini poti, o tem, kakšne ljudi srečujeta, kako na poti občutita pandemijo, pa preberite jutri v novi številki lokalnega časopisa NOVICE!