Sestavine za 4 porcije:
• 500 g lignjev,
• 500 g krompirja,
• 20 češnjevih paradižnikov
• 3 sveže čili paprike
• 1 večja čebula
• vložene zelene olive
• 6 žlic naribanega parmezana
• 2 žlici krušnih drobtin
• pol žličke česna v prahu
• sok polovice limone
• sol in poper
• 5 žlic olivnega olja
• 8 svežih listov bazilike
Priprava
1. korak:
Lignje očistimo in narežemo na obročke, krompir olupimo in narežemo na manjše kocke, da se bo spekel hkrati z lignji, čebulo olupimo in narežemo na četrtine. V večji skledi premešamo lignje, krompir, čebulo in ostale sestavine razen bazilike. Prelijemo z olivnim oljem in premešamo, da se vse enakomerno premaže.
2. korak:
Pekač obložimo s peki papirjem in zmes enakomerno razporedimo po pekaču v eni plasti, da bo vse lepo hrustljavo. Pečemo približno dvajset minut pri 190°C, nato temperaturo zvišamo na 220°C za dodatnih 15 minut. Zadnje 2–3 minute vklopimo žar funkcijo, da se na vrhu ustvari zlata skorjica.
3. korak:
Pečeno jed pokapamo z malo limoninega soka in potresemo s svežo baziliko, ki smo jo prej
malce natrgali. Postrežemo s skledo zelene solate.
V pečici pečeni lignji ostanejo mehki in niso gumijasti, ker je peka kratka (35 min).