Sestavine:
250 g polente
500 ml mleka
500 ml vode
100 g parmezana
150 g mocarele
300 g češnjevega paradižnika
50 g razkoščičenih črnih oliv
olivno olje
nekaj listkov bazilike
žlička suhega origana
žlička suhega česna
sol in poper
Priprava:
1. korak:
V lonec zlijemo pol litra mleka in pol litra vode, začinimo z malo olivnega olja in soli in zavremo. Zmanjšamo ogenj in v vrelo tekočino med mešanjem počasi stresamo polento. Mešamo, dokler se polenta ne začne strjevati, nato odmaknemo z ognja.
2. korak:
V vročo polento dodamo polovico naribanega parmezana, začinimo s poprom in premešamo, da se parmezan stopi.
3. Korak:
Pekač obložimo s peki papirjem in tega obilno naoljimo z olivnim oljem ter po celotni površini razporedimo kuhano polento. Po polenti znova pokapljamo oziroma razmažemo malo olivnega olja in nato posujemo z naribano mocarelo in drugo polovico naribanega parmezana. Nato razporedimo razpolovljene češnjevce in jih malce potisnemo v polento, olive in natrgamo nekaj bazilikinih listkov. Vse skupaj začinimo še z origanom, suhim česnom in soljo ter potisnemo v pečico na 200 o C za približno 25 minut.
Polenta je lahko še mnogo več kot le preprosta priloga golažu.