Sestavine za 4-6 oseb
· malo večji piščanec
· pol zavitka masla
· žajbelj ali timijan ali rožmarin
· 1 večja čebula
· pol glave česna
· 1 mandarina
· sol poper
Priprava:
1. korak:
Polovico zmehčanega masla zmešamo z nasekljanim žajbljem ali timijanom ali rožmarinom, uporabimo tisto začimbo, ki nam je najljubša.
2. korak:
Vsaj eno uro pred peko piščanca vzamemo iz hladilnika. Najprej ga očistimo, operemo ter osušimo s papirnatimi brisačkami. Pod kožo nanesemo dve tretjine začinjenega masla in ga razporedimo, kolikor pač lahko, preostanek masla namažemo po zunanji strani kože in nato obilno začinimo še s soljo in poprom tako zunaj kot znotraj. V notranjost damo še nekaj vejic najljubših svežih začimb in prerezano mandarino.
3. korak:
Piščanca položimo v pekač na rezine čebule in cele stroke česna ter zalijemo s kozarčkom vode, da se meso ne izsuši. Piščanca pečemo počasi na 180oC od ure do uro in pol, odvisno od velikosti. Če imamo kuhinjski termometer, lahko z njim preverimo meso, ki je pečeno, ko v notranjosti mesa pokaže 74 ali 75oC. Temperatura ne sme biti bistveno višja, sicer bo meso suho. Vmes ga večkrat zalijemo s sokom, ki se je nabral v pekaču. Ko je piščanec zlato zapečen, ga vzamemo iz pečice, ohlapno pokrijemo z alufolijo in pustimo počivati 20 minut, da se sok pred razkosavanjem razporedi po mesu. S sokom, ki se je nabral v pekaču, prelijemo narezane kose.