Oliver Tič se vrača na najdaljšo cesto sveta

Konjiški popotnik. Konec tedna naj bi že prispel v Kolumbijo, kjer se najbolj veseli srečanja s svojo psičko.

Konjiški popotnik Oliver Tič se po dobrem letu dni premora vrača na najdaljšo cesto sveta. Po 18 mesecih pustolovskega nomadskega življenja in več kot 11 tisoč prehojenih kilometrih Južne Amerike ga je lansko pomlad v Kolumbiji zasačila pandemija koronavirusa in prisilila, da se je vrnil v domovino.
Po letu dni precej običajnega življenja pa si je Oliver znova potrdil, da je treba slediti svojim sanjam.
“Moj namen je pustiti pečat v svetu, kjer živim. Ne želim samo obstajati, ampak dejansko živeti svoje življenje!”

Njegova družba bo Carlitos

Trenutne epidemiološke razmere popotniku omogočajo, da se lahko poda čez meje držav. Med potjo bo moral opravljati testiranja, zaveda pa se tudi, da se lahko razmere hitro spremenijo. Toda Oliver pravi, da idealnih razmer za takšna potovanja ni nikoli.
Ta konec tedna naj bi tako iz Istanbula že priletel nazaj v Kolumbijo, v mesto Cali, kjer je lansko pomlad v pasjem hotelu namestil svojo psičko Carlitos, ki jo je pred tem rešil s perujskih ulic in vzel s sabo na pot. Zadnje leto dni je s svojimi sledilci na družbenih omrežjih delil posnetke njenega srečnega pasjega življenja in Oliver obljublja, da nam bo pokazal tudi njuno ponovno snidenje.
Psička je odtlej zrasla in podvojila svojo težo, zato bo v Oliverjevem vozičku, ki ga na svoji poti potiska pred sabo, odslej nekaj več gneče.
“Morda bom zaradi dodatne teže moral celo umakniti nekaj prtljage,” se muza Oliver, ki tudi tokrat pri pakiranju ni pretiraval. S sabo ima novi voziček, saj je stari po dobrih 14 tisoč kilometrih že omagal, stari šotor pa bo še dober. S sabo ima še nekaj obleke in dva para superg, ene za sončno in druge za deževno vreme.

Cilj naslednje poletje?

Sledi torej pot Kolumbije, skupaj mu manjka še okoli 1.100 kilometrov Južne Amerike, ki naj bi jih prehodil v kakšnih 45 dneh. Prizna, da je v zadnjih mesecih pridobil nekaj dodatnih kilogramov in da trenutno fizično morda ni vrhunsko pripravljen, a bo po nekaj dneh gotovo ujel svoj ritem.
Po Kolumbiji bo z letalom poletel do Paname, saj pot peš ni mogoča, nato bo peš nadaljeval preko Kostarike, Gvatemale, Hondurasa … vse do Mehike, ZDA in naposled do Kanade. Če na poti ne bo večjih presenečenj in nevšečnosti, bi s Carlitos svoj cilj lahko dosegla konec avgusta prihodnje leto.

V tretje gre rado …

Oliver ostaja previden. Na poti bo iskal varna mesta za prenočevanje in, kolikor se da, skušal preprečiti neljube dogodke, kot je bil lanski rop.
Spomnimo, da se je lani februarja, potem ko so mu na poti nepridipravi ukradli potni list, prvič vrnil v Slovenijo, da si uredi nove dokumente. Ko pa se je vrnil v Kolumbijo, ga je le nekaj dni zatem ujela pandemija, zato se je znova vrnil domov.
“V tretje gre rado, zares upam, da mi zdaj uspe!” si želi Oliver. (N. K.)


Če kdo želi in zmore, lahko Oliverjevo pot podpre tudi finančno. Podatki za nakazilo: Oliver Tič, Grajska Ulica 10, 3210 Slovenske Konjice. TRR odprt pri NKBM: SI56 0400 1003 1507 529