Ocvirkovka

Testo:
1 kocka kvasa
3 dl mleka
800 g bele moke
180 g kisle smetane
80 g masla
80 g sladkorja
3 jajca
2,5 žličke soli

1/2 l ocvirkov
Ščepec soli

1 jajce za premaz

Kvas raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k moki. Dodamo vse ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi, med mešanjem dodajamo zmehčano maslo, na koncu mešamo na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati. Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato ga razvaljamo na pravokotnik. Premažemo ga z ocvrtimi ocvirki (brez masti), posolimo po potrebi in zvijemo. Zavitek položimo v namaščen model in pustimo da še enkrat vzhaja. Vzhajano ocvirkovko premažemo s stepenim jajcem, na več mestih prebodemo z iglo in damo v vročo pečico. Pečemo pri 175 stopinjah približno 50 minut. Pečeno ocvirkovko pustimo nekaj minut v modelu, nato jo še mlačno stresemo iz modela in pustimo, da se do konca ohladi.

Oglas