Obisk desetletja ali stoletja v Rogaški Slatini

obisk kraljice 2Obeta se obisk desetletja novejše zgodovine v Rogaški Slatini.
Danes so v Rogaški Slatini sprejeli na ogled Aninega dvora in še posebej Kraljeve zbirke Ljudskega muzeja Rogaška Slatina Sophie Honey, veleposlanico Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske. Dopoldne se bo nadaljevalo v Grand hotelu Rogaška na poslovnem srečanju “Turizem kot priložnost za rast”.
Namen obiska njene ekscelence je tudi neke vrste predpriprava na obisk Njenega veličanstva kraljice Elizabete II. v Rogaški Slatini. Obisk bo predvidoma v poletnih mesecih letos. Natančnega datuma zaradi varnosti visokega obiska ni mogoče izvedeti. Po vsej verjetnosti bo kraljica prišla v Rogaško Slatino inkognito, kot je to storil kralj Aleksander I. Karađorđević 18. julija 1909, ko je prišel v Slatno pod imenom Grof od Avale.
Delegacija veleposlanice se je v Rogaški Slatini že zanimala za večdnevni najem Hotela Aleksander. Iz zaupnih virov protokola smo izvedeli, da bo kraljica opravila še dva obiska. V ožji možni izbor so uvrščeni ogledi Steklarne Rogaška, Kozmetike Afrodita, Polnilnice Donata Mg, Orglarstva Škrabl in Pegazovega doma.
Obisk angleške kraljice bi pomenil ogromno priodbitev za celotno regijo in Slovenijo, spomnimo se samo, kako je vplival obisk Franca Jožefa v Rogaški Slatini 1883 na goste celotne avstrijske monarhije, ki so trumoma prihajali k nam.

Povezave angleške kraljeve rodbine s Slatno
Bližnje sorodstvene vezi jugoslovanske dinastije Karađorđević z angleško kraljevo družino so neverjetne . Njeno veličanstvo kraljica Marija (1900–1961), mama zadnjega kralja Jugoslavije Petra II. (1923–1970), je preko svoje mame, romunske kraljice Marije (1875–1938), pravnukinja angleške kraljice Viktorije (1819–1901). 21. septembra 1923 je krstni boter Petra II. angleški kralj Jurij V. v Beograd poslal kot svojega namestnika sina vojvodo od Yorka princa Alberta (stric Berti, kot so ga ljubkovalno klicali) s soprogo. Princ Albert postane angleški kralj Jurij VI. (spomnimo se ga iz filma Kraljevi govor), njegova soproga Elizabeta I. (nam znana kot kraljica mati) pa je mama današnje kraljice Elizabete II. Slednja je bila krstna botra princu Aleksandru, rojenemu 17. julija 1945 v Londonu … Velik del vseh teh povezav je mogoče najti v Kraljevi zbirki v Aninem dvoru.