NA SNEMANJU: Padla je prva klapa Poharske komedije!

Tau smu Poharci! Ekipa entuziastov, ki jo je zbral konjiški režiser in producent Andrej Pratnemer, je minuli konec tedna posnela prve prizore prve čisto prave pohorske komedije. Na snemanju je bila tudi ekipa lokalnega časopisa NOVICE.

Prvi prizor Poharske komedije so takole posneli na domačiji v idilični vasici nekje na območju, kjer beremo NOVICE. Točne lokacije snemanja za zdaj ekipa še ne izdaja. Foto: Matic Holobar

Zgodilo se je, kar s(m)o napovedali že pred časom: svet bo dobil čisto prvo in čisto pravo pohorsko komedijo! V idilični vasici nedaleč stran, ali kot pravi režiser “v osrčju Pohorja”, je pred dnevi padla prva klapa novega slovenskega celovečernega filma, menda prvega v pohorskem narečju.
Filmski prvenec konjiškega režiserja in producenta Andreja Pratnemerja naj bo še nekoliko ovit v tančico skrivnosti, zato podrobnosti o lokaciji snemanja in bodočih filmskih zvezdah za zdaj še ne bi izdajali, lahko pa (na)povemo, da si bo film vsekakor vredno ogledati.


Čemu se bomo smejali? In kdaj?
‘Poharska komedija’ govori o peripetijah prebivalcev idilične pohorske vasice. V njihova življenja nekega dne vstopi fant iz druge strani Trojan in … Zabava zagotovljena!
Glede na trenutno situacijo je zelo težko napovedati, kdaj bo film na ogled, želijo pa si, da bi se to zgodilo že konec tega leta.


 

Ideja o pohorski komediji navdušila

Režiser in producent filma Andrej Pratnemer idejo za komedijo v pohorskem narečju uresničuje z ekipo srčnih sodelavcev, ki pri filmu sodelujejo kot prostovoljci. Foto: Matic Holobar

Pratnemer je idejo za svoj prvi celovečerni film dobil že pred časom. Idejo, da bi posneli pohorsko komedijo, je delil s svojimi prijatelji na Facebooku in ker je vse naravnost navdušila, je okoli sebe kmalu zbral ekipo srčnih Pohorcev.
“Najprej sem se vprašal, kdo bi bil sposoben napisati scenarij v pristnem pohorskem jeziku. Spomnil sem se na svojo sošolko Majo Furman in takoj je bila za stvar!” je opisal Andrej. Tako je njegova ideja začela dobivati tudi pisno obliko. Že uveljavljena konjiška avtorica, ki ima tudi izkušnje iz snemanja serij in filmov, je zgodbo o zabavnih peripetijah prebivalcev pohorske vasice snovala več mesecev. Pri tem so ji bile v pomoč tudi ideje Andreja Pratnemerja, pomočnika režije in producenta Denisa Vengusta ter domislice Jernejčanke Mateje Rebernak, ki je prevzela tudi dobršen del organizacije snemanja.

18 igralcev, vsi naturščiki

V filmu bo zaigralo okoli 18 igralcev, vsi so ‘naturščiki’, torej nešolani igralci, doma iz naših krajev, ki vsakodnevno govorijo pohorska narečja. Mnogi se bodo v filmski vlogi preizkusili prvič.
Tehnično ekipo poleg Pratnemerja in Vengusta sestavljata še tonski tehnik Domen Hohler in fotograf ter vsestranski asistent Matic Holobar, pa tudi drugi, ki so ali še bodo snemalni ekipi priskočili na pomoč.
In prav celotna ekipa pri filmu sodeluje prostovoljno, samoiniciativno in brez plačila. Tako film pravzaprav nima nekega bajnega proračuna, saj vsi vse počno prostovoljno, v prostem času, pa naj bo to držanje luči in mikrofonov ali kuhanje juhe za člane ekipe.

Prihaja v naše kinodvorane!

Ko bo film nared za gledalce, v najboljšem primeru bi to lahko bilo že konec leta, si ga bomo najprej lahko ogledali v konjiških, zreških, vitanjskih in oplotniških, morda tudi bistriških kinodvoranah oziroma kulturnih domovih.
“Torej povsod tam, kjer nas bodo razumeli brez podnapisov. Kasneje pa bomo film pokazali tudi drugim, a s podnapisi. Dogovarjamo se, da bi bil film na ogled še na lokalnih in nacionalni televiziji, a o tem več čez nekaj mesecev, ko bo film končan,” je še povedal Andrej Pratnemer.
(Nina Krobat)

Pogovor z Andrejem Pratnemerjem za Radio Rogla:

 

 

 

Oglas