Na Celjskem vsaj ena ambulanta za neopredeljene

Ambulante za neopredeljene. Ministrstvo za zdravje je po vsej Sloveniji predvidelo 94 ambulant za bolnike brez izbranega zdravnika. Nekaj tudi na Celjskem.

»Pričakujemo, da bomo s tem pridobili večjo dostopnost oseb do zdravstvenih storitev na primarni ravni. V praksi pa naj bi delo, vsaj z vidika pacientov, potekalo na povsem enak način, kot če bi imeli izbranega osebnega zdravnika,« so pojasnili na Ministrstvu za zdravje.

Po podatkih s konca minulega leta je bilo na območju OE Celje sicer 2.945 posameznikov brez izbranega zdravnika, od tega 1.369 tujih državljanov z začasnim bivališčem v kateri izmed občin, ki jih pokriva OE Celje. Najbrž so se zaradi tega tudi odločili, da bodo v ZD Celje ambulanto dejansko vzpostavili.

Ambulanta že deluje

Ta ponedeljek, 15. januarja, naj bi v Celju že začela delovati ambulanta za bolnike brez izbranega zdravnika. Glede na kadrovske zmožnosti so v Zdravstvenem domu (ZD) Celje začeli s 5-urnim delom od ponedeljka do četrtka.

»Ena ura na dan bo namenjena nenaročenim, štiri ure na dan pa naročenim pacientom v ambulanti za neopredeljene. Naročiti se bo možno po telefonu in e-pošti,« je pojasnila Snežana Delakorda, zunanja sodelavka za odnose z javnostmi v ZD Celje. »V ambulanti  bodo dosegljivi v ordinacijskem času, izven ordinacijskega časa pa se bodo pacienti v primeru nujnih stanj obrnili na najbližjo urgentno ambulanto,« je še pojasnila.

V Žalcu in Šentjurju takšne ambulante zaenkrat še ne bo.

Več o tem zakaj, pa tudi o tem, kdo bo delal v celjski ambulanti za neopredeljene, lahko preberete v aktualnem Celjanu, ki je ravno danes prišel na prodajna mesta. (MH)

Oglas