Mlečni kruh

500 g bele moke

300 ml toplega mleka

1 zavitek suhega kvasa

pol čajne žličke sladkorja

100 g masla

1 jajce

2 čajni žlički soli

V posodo stresemo moko, dodamo sladkor in kvas ter prilijemo mlačno mleko. Počakamo nekaj minut, nato dodamo še maslo sobne temperature in eno jajce.

Dobro pregnetemo 10 – 15 minut z mešalnikom, vmes dodamo sol, ki jo posujemo ob rob testa. Testo je gotovo, ko nastane kompaktna kepa testa. Pokrijemo s krpo ter pustimo, da naraste za 2x. Vzhajano testo razdelimo na 4 enake dele. Vsak del testa razvaljamo v pravokotnik, zvijemo v rolico in položimo v namaščen ozek podolgovat pekač. Pred peko rolice pustimo počivati še pol ure. Tik predem damo kruh v pečico pa ga premažemo z rumenjakom in dvema žlicama mleka.