Marjetka Šetar iz Gaja pri Pragerskem z nami deli recept za okusno fižolovo solato. Sestavine naberite na domačem vrtu in pripravite odlično ozimnico. V zimskih mesecih je lahko to samostojna jed (malica) ali dodatek h glavni jedi. Zelo se poda h krompirju.
Sestavine
5 kg fižola (1 kg sveže luščenega ter 4 kg stročjega)
3 l vode
½ l kisa za vlaganje
10 srednje velikih paprik
10 ne preveč zrelih paradižnikov
5 srednje velikih čebul
18 dag soli
13 dag sladkorja
140 ml olja
Postopek
Fižol na pol skuhaš. Nato ga vzameš iz vode in daš v to vodo kis, olje, sladkor in sol. Ko zavre, dodaš narezano čebulo, papriko in paradižnik. Ko zavre, dodaš fižol, in ko ponovno zavre, dobro premešaš in naložiš v vroče kozarce. Zapreš in kozarce pokriješ, da se počasi ohlajajo.