Maline spomladi sadimo na sončno lego

Maline posadimo na sončno in zračno mesto, kjer so rahla tla, v katerih ne zastaja vlaga.  Po navadi jih posadimo nekje ob robu vrta. Rade zrastejo precej v višino, tudi čez dva metra, zato potrebujejo oporo. Maline sadimo jeseni ali spomladi. Najprej skopljemo jarek, v katerega dodamo kompost ali kakšno drugo organsko gnojilo. Maline potrebujejo veliko vlage in ker imajo plitke korenine, ne morejo črpati vode iz globljih plasti zemlje. Ko jih posadimo, jih porežemo do osnove. Iztrošene in odvečne mlade poganjke odstranimo tik nad tlemi takoj po končanem obiranju sadežev. Spomladi skrajšamo tudi lanske veje.

Cvetijo maja in junija, plodove pa lahko obiramo od junija do jeseni. Vsebujejo velik delež sladkorjev, zato so priljubljeni za predelavo v marmelade, sokove, kompote, želeje, sadno vino,…. Maline so zelo pomembne za pašo čebel in čmrljev, saj tvorijo veliko peloda in dajejo izvrsten med.

Skodelica malin vsebuje kar osem gramov vlaknin, poleg tega vsebujejo malo fruktoze in jih tako lahko uživate brez slabe vesti. Maline so ravno tako bogat vir vitaminov A, B in C, vsebujejo pa tudi veliko železa, magnezija, fosforja, kalija ter veliko antioksidantov, ki nase vežejo škodljive proste radikale v telesu in so krivi za številna bolezenska stanja ter nenazadnje tudi za bolj starikavo kožo.

Oglas